Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

17. 9. 2010 11:02

Francii rozděluje spor Sarkozyho s Evropskou komisí

Český rozhlas ze dne 17.9. 2010

Summit Evropské unie sice projednává rozpočtovou politiku, ale poznamenal ho i spor mezi Francií a Evropskou komisí, která kritizuje francouzskou politiku vůči Romům.

Komisařka Viviane Redingová se omluvila, že při kritice rušení romských táborů ve Francii použila příměr spojený s druhou světovou válkou. To ale neuklidnilo francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Na summitu vysvětluje, že jeho vláda vystěhovává přistěhovalce do Rumunska a Bulharska podle svých zákonů a evropské normy lidských práv neporušuje.

Celou kauzu samozřejmě podrobně sledují i francouzská média. Například deník Le Figaro píše, že Sarkozy dál drží kurz své politiky. Další významný list Le Monde konstatuje, že politika Paříže proti Romům přivádí Evropu do varu. Francie, jak na to naráží deník Le Figaro, bude v rušení tábořišť pokračovat.

Francouzský tisk se zároveň věnuje hlasité výměně názorů, ke které mělo dojít mezi Sarkozym a šéfem Evropské komise. Novináři také poukazují na Sarkozyho tvrzení, že mu německá kancléřka naznačila, že Německo bude v příštích týdnech rovněž rušit tábořiště. To však Angela Merkelová popírá. Podle jejího mluvčího o romských táborech v Německu nemluvila Merkelová ani během summitu, ani na obědě.

Evropská komise sleduje francouzskou zpřísněnou bezpečnostní politiku od proslulého 28. července, kdy prezident Sarkozy vystoupil se svým razantním projevem a nastolil novou bezpečnostní doktrínu vůči nelegálním přistěhovalcům.

Francie už třetím rokem vystěhovává zhruba sedm až osm tisíc Romů ročně. Jenže Evropská komise se ozvala až teď. Možná kdyby Sarkozy nevyhlásil svoji doktrínu a Francie pokračovala ve vystěhovávání potichu, nikdo by si toho nevšiml. Svou roli sehrál i evropský parlament, který se bude ozývat čím dálím více jako emancipovaná evropská instituce.

Sarkozy městům příliš neulehčil

Sarkozy však prohlásil, že vláda bude v rušení nelegálních tábořišť pokračovat. Francie je zakládající zemí EU a těžko snáší kritiku zvenčí. Pro město jsou tábořiště věcným břemenem, které musejí samosprávy řešit. I když francouzský prezident chtěl získat více přízně důrazem na bezpečnostní politiku, tak na starostech, které teď starostům přidělávají agresivní žebráci, to nic nemění.

Francouzský prezident si dal záležet na tom, aby zaznělo, že francouzské úřady ruší nelegální tábory jako takové, tedy třeba i místních kočovníků, většinou Francouzů, kteří putují za prací od města k městu.

Jak Sarkozy rozdělil politickou scénu, o tom svědčí fakt, že když levicoví poslanci slyšeli v parlamentu kritiku evropské komisařky pro lidská práva Viviane Redingové, začali unisono tleskat.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X