Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

5. 10. 2010 14:48

FT: Mimořádná státní pomoc v EU bude možná i příští rok

ČTK ze dne 5.10. 2010

Členské státy Evropské unie budou moci poskytovat mimořádnou finanční pomoc bankám či průmyslu proti předpokladům o rok déle. Deníku Financial Times to v rozhovoru řekl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Evropská komise pravidla pro státní pomoc rozvolnila koncem roku 2008 kvůli krizi. Koncem letošního roku se ovšem situace měla vrátit k normálu.

"Podle současných analýz stále nejsme v pozici, abychom se mohli vrátit k normálnímu režimu. Víme, že stále existují instituce, které potřebují veřejnou podporu skrz kapitálové injekce," řekl eurokomisař.

Podle něj tento vývoj potvrzuje i situace v Irsku, které musí za cenu obrovských výdajů z veřejného rozpočtu sanovat hned několik finančních ústavů. Jeho letošní rozpočtový deficit má přitom dosáhnout více než 30 procent HDP.

V blízké budoucnosti se navíc mohou objevit problémy v Německu. Tamní takzvané zemské banky podle ekonomů obsahují obrovské objemy takzvaných toxických aktiv, které představují například nesplácené hypoteční úvěry. Pokud by se jejich problémy prohloubily, není vyloučené, že jim bude muset pomoci Berlín. "To není hrozba, to je jen komunikace," reagoval nejasně na případné problémy Almunia.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X