Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

22. 11. 2010 10:03

Irsko požádalo Evropskou unii o finanční pomoc. Dostane ji

Český rozhlas ze dne 22.11. 2010

Irsko oficiálně požádalo Evropskou unii o pomoc se zvládáním svých finančních potíží. Ministři financí států eurozóny ji při nedělní telekonferenci schválili. O tom, že bude muset Irsko požádat sedmadvacítku o pomoc kvůli špatnému stavu svých bank, se spekulovalo celý minulý týden.

Pomoc Irsku z Evropského záchranného mechanismu půjde do desítek miliard eur. Podle ministra financí Unii předsedající Belgie Didiera Reynderse by částka neměla přesáhnout 100 miliard eur. Stejný odhad uvedl i irský premiér Brian Cowen.

Konkrétní sumu určí až jednání ministrů financí států eurozóny a Mezinárodního měnového fondu na konci měsíce. Pomoc má být podle eurokomisaře pro hospodářské záležitosti Olliho Rehna rozfázovaná do 3 následujících let.

Do záchranného mechanismu přispěla eurozóna největší částkou – 440 miliard eur. 250 miliard dodá Mezinárodní měnový fond a 60 miliard zajišťuje Evropská komise.

Irsko bude muset půjčenými penězi řešit špatnou situaci svých bank. Ty se dostaly do problémů, když se prakticky zhroutil irský trh s nemovitostmi.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X