Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

1. 10. 2010 13:32

Jednání se Srbskem se nebudou týkat statutu Kosova, potvrdil při své pražské návštěvě kosovský ministr

EurActiv.cz ze dne 1.10. 2010

Do Prahy zavítal v minulých dnech kosovský ministr pro evropskou integraci Besim Beqaj. Během své pražské „mise“ byl hostem ministra Karla Schwarzenberga a později se setkal i s náměstkem pro evropské záležitosti Michalem Sedláčkem. Jednáním dominovala témata vzájemných ekonomických vztahů a budoucí cesty Kosova do náručí Evropské unie.

Mezi hlavní body diskuse kosovského ministra Besima Beqaje a prvního muže české diplomacie Karla Schwarzenberga patřily otázky postupné integrace Kosova do Evropy a bilaterální vtahy mezi oběma zeměmi. Jak na včerejší tiskové konferenci (30. září) sdělil náměstek pro evropské záležitosti Michal Sedláček: „Česká republika nabídla Kosovu pomoc a chce se s ním podělit o své zkušenosti s přibližováním do EU“.

„Jsme přesvědčeni o nutnosti dalšího rozšiřování EU, Západní Balkán při tomto procesu nesmí chybět,“ shrnul Sedláček dlouhodobý postoj české diplomacie k balkánským zemím.

Debata o ekonomické oblasti se týkala především vzájemné spolupráce v sektoru investičních příležitostí a liberalizace víz. Ta je pro Kosovo, jak uvedl ministr Beqaj, velmi důležitá. V současnosti totiž mohou kosovští občané vycestovat bezstarostně bez vízové povinnosti pouze do pěti států (např. do Černé Hory, Albánie nebo Makedonie).

„Nechceme v Evropské unii způsobovat žádné problémy, ani přinášet jakoukoliv nestabilitu, naopak můžeme společenství přispět hodnotami. Naše zdroje jsou především v oblasti ekonomických služeb. Obyvatelé Kosova jsou naladěni velmi pro-evropsky,“ uvedl ministr s tím, že je přesvědčen o tom, že kdyby se nyní konalo v jeho zemi referendum o vstupu do Unie, kladně by hlasovalo až 90 % lidí. Tato malá země uprostřed Balkánu se vyznačuje mimo jiné jednou demografickou zvláštností – dvě třetiny populace tvoří lidé mladší třiceti let.

Navázání intenzivnější spolupráce v ekonomické oblasti úzce souvisí také s přítomností českých vojáků v Kosovu. Česká jednotka by totiž během tohoto měsíce měla podstatně zeštíhlit. Odejít by mělo 270 vojáků a chod základny Šajkovac by tak zajišťovalo jen 90 pracovníků. Pokud by se bezpečnostní situace nezhoršila mohli by čeští vojáci opustit Kosovo během příštího léta úplně, sdělil při své pondělní kosovské návštěvě (27. září) ministr obrany Alexandr Vondra. Informaci přinesla ČTK.

Ministr Beqaj na tiskové konferenci prohlásil, že zúžení počtu vojáků je pro Kosovo velmi příznivá zpráva. Dovoluje, aby jeho země pokročila ve vztazích s Českou republikou na ekonomickou úroveň a soustředila se více na palčivé reformy, které požaduje Evropská komise.

„K rozhovorům se Srbskem jsem skeptický“
To, co však veřejnost, a novináře zvlášť, zajímá v současné době nejvíce, je vývoj vztahů Kosova a Srbska. Před několika dny totiž srbský prezident oznámil, že jeho země je připravena zahájit nová jednání s Kosovem, ihned však dodal, že uznat nezávislost „své jižní provincie“ nemá Srbsko rozhodně v plánu (EurActiv 9.9.2010).

Na odpolední diskusi s ministrem Beqajem, kterou uspořádal Ústav mezinárodních vztahů, padlo otázek směřujících právě na jednání se srbskými představiteli hned několik.

„Jsme připraveni na konstruktivní debatu se Srbskem, avšak jednání o statutu Kosova, nebo o územní celistvosti je mimo hru. Jsme připraveni odpustit, ale ne zapomenout na to, co se stalo v minulosti. V Kosovu žádné rozdíly mezi národnostmi neděláme, Srbové žijící v naší zemi jsou plně integrovaní,“ uvedl na pravou míru Beqaj a zároveň dodal, že osobně je k rozhovorům spíše skeptický.

Svým vyjádřením také vyvrátil spekulace médií, že by Kosovo mohlo přistoupit na nabídku Srbska o územní výměně. Kosovo by se podle ní vzdalo severní části země obývanou převážně Srby a na oplátku by získalo údolí kolem města Preševo, které se nachází za hranicemi Srbska a žije zde albánská většina. Více se můžete dočíst v nedávném rozhovoru, který EurActivu poskytl Srdjan Prtina, odborník na bezpečnost Západního Balkánu.

Kosovský ministr se během své návštěvy Prahy také vyjádřil k aktuálnímu stavu domácí politické scény, které uštědřila ránu pondělní (27. září) demise kosovského prezidenta Fatmira Sejdiu (EurActiv 29.9.2010). Ministr tuto událost označil jako „test pro politickou vyzrálost Kosova, jeho demokracii a fungující vládu práva.“

Na otázku EurActivu, zda demise hlavy státu může nějakým způsobem ovlivnit obnovená jednání se Srbskem, ministr Beqaj odpověděl: „Neocitáme se v současné chvíli v žádné krizi. (Demise prezidenta) neohrozí proces jednání. Na druhé straně si nepřejeme vstoupit do nekončených jednáních.“

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X