Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

17. 9. 2010 15:10

K dohodě o sankcích na summitu EU nedošlo, tématem byla otázka Romů

Mediafax ze dne 17.9. 2010; Autor: Jiří Táborský

PRAHA (MEDIAFAX) - Politici se na summitu Evropské unie v Bruselu nedohodli na sankcích za porušení rozpočtových pravidel, hlavním tématem byl odsun Romů z Francie. Novinářům to ve čtvrtek po skončení summitu řekl premiér Petr Nečas (ODS).

"Probíhala velmi bouřlivá debata mezi některými představiteli komise a francouzskou vládou," řekl Nečas. Z časového hlediska otázka vysídlování Romů zastínila ostatní témata, dodal.

"K pravidlům pro udělování sankcí za porušení pravidel Paktu růstu a stability jsme se také dostali. Evropský prezident předložil návrh mechanismu, o kterém se bude dále jednat. Nicméně podle mého názoru tento mechanismus povede k vytvoření automatického systému sankcí," řekl Nečas.

Oblast sankcí za porušení Paktu růstu a stability se probírala s tím výsledkem, že na dalším summitu, který se uskuteční v říjnu, se bude o konkrétních mechanismech dále jednat. "Podle mého subjektivního hodnocení se to zatím kloní k tomu, že budou existovat určité automatické mechanismy, které budou spuštěny v okamžiku překročení určitého limitu. Zároveň se to však dle mého názoru nekloní k sankcím v podobě omezení hlasovacích práv, ale zřejmě nebudou ani postiženy všechny peníze z rozpočtu EU,“"popsal své dojmy z jednání premiér. Takovýto typ dohledu by Česká republika podpořila, dodal.

"Vládou rozpočtové odpovědnosti jsme i na evropské půdě, a proto pro nás ekonomické sankce nepředstavují problém. Ale nesmí jít o sankce nad rámec primárního práva a nesmí se jednat o sankce asymetrické, tedy takové, které by se dotkly různých zemí různě," konkretizoval český postoj premiér Nečas. Závěrečná podoba mechanismů však musí být podrobněji diskutována, zejména pokud jde o přesné limity a konkrétní mechanismy. "Závěrečná pravidla by měla být diskutována na říjnovém summitu," dodal Nečas.

V oblasti zahraniční politiky kladla česká strana velký důraz na rozšíření Evropské unie. "Společně s partnery z Visegrádské čtyřky jsme se zasadili o to, aby sousedská politika EU byla zmíněna jako rámec pro koordinování vztahů s těmi, kteří leží za hranicemi Evropské unie," sdělil Nečas. Česká republika se také postarala o to, aby byl v závěrečném shrnutí zmíněn projekt Východní partnerství, který rozjel současný ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09) ještě v době, kdy působil na stejném postu ve vládě Mirka Topolánka (ODS).

"Dále jsme upozornili zejména na to, že aby Evropská unie do budoucna zůstala silným ekonomickým hráčem, je třeba pracovat na naší konkurenceschopnosti. To znamená dále pracovat na schopnosti mít stabilní veřejné finance a modernizovat naše ekonomiky," řekl premiér Nečas.

Celkově však podle Nečase provázelo summit mírně bouřlivé ovzduší, které bylo vyvoláno střety mezi některými členy Evropské komise a francouzské vlády. "Asi bych to dokázal přirovnat ke standardnímu politickému střetu, kterého se účastní více lidí a kde se občas zvýší hlas," komentoval Nečas. Spor se podle dostupných informací odehrál mezi šéfem Evropské komise José Manuelem Barrosem a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Premiér si však netroufl odhadnout, zda z této roztržky vzejdou konkrétní politické kroky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X