Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

29. 9. 2010 9:07

Klaus: Schwarzenbergovi nevěřím, stojí na opačné straně barikády

Lidové noviny ze dne 29.9. 2010; Autoři: TEREZA NOSÁLKOVÁ, PETR KOLÁŘ, TEREZA ŠUPOVÁ

Spor o lisabonskou výjimku proti sobě postavil prezidenta a ministra zahraničí * Schwarzenberg: Z Klause mluví Nejedlý

PRAHA - Už to bude rok, co dříve velmi ožehavá Lisabonská smlouva vstoupila v platnost, přesto dál rozděluje českou politickou scénu.

Nejistota kolem „Klausovy“ výjimky ze smlouvy, o níž informovaly sobotní LN, oživila spor o pojetí evropské politiky mezi prezidentem Václavem Klausem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. „Našemu panu ministru v této věci moc nedůvěřuji, on je svým dosavadním životem a desetiletí trvajícím se pohybováním po Evropě trochu na jiné straně barikády,“ řekl v rozhovoru pro LN prezident Václav Klaus na otázku, zda věří české diplomacii v čele se Schwarzenbergem, že by se za výjimku z Evropské listiny práv a svobod „bil“, pokud by byla ohrožená.
Ohrožená lisabonská výjimka? Ministr zahraničí včera odmítl, že by tuto záležitost přehlížel. „Smlouvy se musí dodržovat. Na tom budeme trvat a celá diplomatická služba na tom bude razantně pracovat, aby se to dodrželo,“ řekl LN ministr.

Zároveň si ale Schwarzenberg vzal prezidentova slova o „nedůvěře“ a „druhé straně barikády“ velmi osobně a kontroval ostrým prohlášením na adresu Klause.
„Ta nedůvěra je smutná. Pan prezident Klaus má své poněkud svérázné názory a předsudky a s tím v jeho věku už taky nepohnu. Myslím, že to sahá daleko do minulosti. Zdá se, že v této generaci přežívá to, jak se tu v 50. letech, kdy jsme oba vyrůstali, vtloukalo do hlavy učení Zdeňka Nejedlého (komunistický ministr kultury - pozn. red.), které zatracovalo vše, co se týkalo katolické církve a šlechty a tak dále, to byli nejhorší velezrádci,“ dodal český šéfdiplomat.

Česká výjimka z Evropské listiny práv a svobod, která garantuje široké spektrum kolektivních sociálních práv, by přitom skutečně mohla být ohrožená. Vágní text dohody z Bruselu z loňského podzimu těmto spekulacím nahrává. A podle informací LN existují v EU tlaky, aby se česká výjimka nemusela ratifikovat zároveň s chystanou přístupovou smlouvou s Chorvatskem.
Premiér Petr Nečas naopak považuje dohodu za závaznou. „O české výjimce se teď v Bruselu opravdu nejedná. Pokud by to bylo v budoucnosti třeba, česká vláda vyvine maximální možný tlak, aby závěry Evropské rady z loňského roku byly dodrženy,“ řekl LN premiér Petr Nečas. Podle něj dohoda z Bruselu mluví o společné ratifikaci s dalším dokumentem jasně.
„Osamocené“ schvalování české výjimky v zemích EU by mohlo znamenat, že by český lisabonský nadstandard nemusel projít, například při ratifikaci v Rakousku a Maďarsku. Spor mezi Schwarzenbergem a Klausem přichází v době, kdy se ODS v čele s premiérem Petrem Nečasem snaží vzít pod svá křídla co nejvíce z unijní politiky a premiér Nečas do bruselských vod více vpouští prezidenta Klause.

Naopak Schwarzenberg a Klaus se nedávno shodli na kritice francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho kvůli deportacím Romů.

Karla Schwarzenberga také popudila Klausova slova o „barikádě“ mezi nimi.

„O žádné barikádě nevím, poslední jsem viděl v roce 1945. To, že máme odlišné názory na Evropskou unii, to je známo, to nepopírám, ale to nemá nic co dělat s touto záležitostí.
Je nepřípustné, aby nějaká domluva, která se s námi udělala, nebyla dodržena,“ dodal ministr.

Podle jeho slov se o ohrožené výjimce jednalo v Černínském paláci hned na pondělní poradě.

Výjimka, pokud by do českého parlamentu doputovala pouze v osamoceném stavu, by mohla narazit i v Česku.

Pro schválení mezinárodní smlouvy je totiž potřebná ústavní většina, kterou koalice nemá. Sociální demokraté i komunisti výjimku odmítají, protože podle nich připravuje lidi o důležitá práva.
Klaus ale také v rozhovoru pro LN poznamenal, že nejen ze strany Schwarzenberga, ale ani od dalších politiků, ani těch z pravicových stran, nevidí „žádný zřetelný postoj v tomto směru“.
U premiéra jsou v klidu Evropský odbor na Úřadu vlády, spadající pod premiéra Nečase, se dohodou o české výjimce, kterou uzavřela Evropská rada loni v říjnu, v těchto dnech prý nezabývá. A její formulace je neznepokojuje. „Česká republika má tu výjimku nastavenou přesně podle irského vzoru a nikdo nezpochybňuje, že by irské výjimky byly v ohrožení. To je systém, který musí fungovat,“ řekl premiérův náměstek pro evropské záležitosti Michal Sedláček. „Není to vůbec téma dne,“ dodal.

Vyvázáním z listiny loni prezident Klaus podmínil svůj podpis Lisabonské smlouvy. Tehdy to zdůvodnil obavami z prolomení Benešových dekretů. Na Klausovo „ano“ Lisabonu se v Bruselu tehdy čekalo s napětím.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X