Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

21. 11. 2010 10:01

Ministři EU ještě dnes projednají žádost Irska o pomoc

ČTK ze dne 21.11. 2010

Ministři financí Evropské unie ještě dnes projednají žádost Irska o poskytnutí finanční pomoci. Agentuře Reuters to řekl informovaný zdroj z eurozóny. Irská vláda by dnes měla rozhodnout, že o pomoc požádá, zatím ale není jasné, v jaké výši. Podle britského listu Sunday Times má pomoc činit 120 miliard eur (asi tři biliony Kč), list ale nesdělil, kde k této sumě přišel.

"O žádných částkách se dnes jednat nebude. Ministři dnes večer pouze vydají stanovisko," řekl zdroj. Jiné zdroje o víkendu spekulovaly, že bude na záchranu Irska potřeba vynaložit od 45 do 90 miliard eur (od 1,1 do 2,2 bilionu Kč) podle toho, zda bude Irsko žádat o pomoc jen pro banky, anebo zda bude chtít pomoci i s veřejným dluhem.

Podle agenturního zdroje se v 18:00 SEČ mají sejít ministři financí eurozóny, kteří žádost Irska o finanční pomoc projednají na telekonferenci. Hodinu za nimi, tedy v 19:00 SEČ, by měli žádost posoudit ministři financí celé Evropské unie.

Irský ministr financí Brian Lenihan dnes řekl, že na mimořádné schůzi doporučí ostatním ministrům, aby vláda o pomoc požádala. To je podle agentury AP pro Irsko dost potupný zvrat v dosavadním vývoji, protože vláda ještě před pár dny popírala, že by o pomoci jednala, nebo že by byla nějaká zahraniční pomoc vůbec potřeba.

Pokud Irsko o pomoc požádá, bude mu zřejmě poskytnuta částečně ve formě úvěrů a částečně ve formě garancí za úvěry. Využit k tomu patrně bude evropský stabilizační fond, který vznikl teprve letos na jaře v reakci na problémy Řecka. Na jeho záchranu EU a MMF vynaložily kolem 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), které může země čerpat v příštích třech letech

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X