Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

10. 9. 2010 19:09

Na radu ministrů pro EU pojedou za ČR Schwarzenberg a Sedláček

ČTK ze dne 10.9. 2010

Praha - Pondělního zasedání ministrů EU pro všeobecné záležitosti v Bruselu se za Česko zúčastní ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a náměstek pro evropské záležitosti z úřadu vlády Michal Sedláček (ODS). ČTK to dnes sdělil mluvčí vlády Martin Kupka. Návrh na změnu kompetenčního zákona, který by vytvořil funkci státního tajemníka pro EU, zatím vláda projednávat nebude. Koalice totiž dosud nevyřešila spor o to, jaké kompetence by měl tajemník pro EU mít.


Jádrem sporu mezi ODS a TOP 09 je právě to, kdo by měl ČR zastupovat na jednáních ministrů pro všeobecné záležitosti. Účast Schwarzenberga na pondělní radě je pokračováním dosavadní praxe nové vlády, kdy v Bruselu evropské otázky řeší šéf diplomacie. Vláda na radu vyšle i Sedláčka, jenž je jedním z možných kandidátů na funkci tajemníka pro EU a vede tým, který na úřadu vlády zbyl po ministrovi pro evropské záležitosti. Podobné obsazení ale není novinkou. Sedláček se jako doprovod ministra účastnil rady pro všeobecné záležitosti už v minulosti.

Schwarzenberg tvrdí, že na radě může ČR zastupovat jen ministr. Evropská politika by podle něj měla zůstat pod ministerstvem zahraničí, protože je klíčovou součástí české diplomacie. Model se státním tajemníkem pro EU je podle něj nefunkční "českou cestou", která má naplnit stranické požadavky. Zastánci modelu státního tajemníka pro EU ale tvrdí, že Schwarzenberg vykládá pravidla EU špatně. Vláda podle ministrových oponentů může zmocnit k jednáním na radě i někoho, kdo není jejím členem. Jiné evropské země využívají různé modely. Některé mají státní tajemníky pro EU, jinde mají tuto agendu na starosti ministři zahraničí.

Premiér Petr Nečas (ODS) trvá na tom, že za evropskou politiku má být podle koaliční smlouvy odpovědný on a má k tomu mít na úřadu vlády svůj útvar. Občanští demokraté chtějí, aby mohl na radě Česko zastupovat nově ustavený státní tajemník pro EU. Schwarzenbergovi v neoficiálních vyjádřeních vyčítají, že na radě nevystupuje dost razantně a neformuluje jasně české pozice. Rada ministrů zodpovědných za evropskou politiku podle nich navíc připravuje půdu pro klíčová jednání Evropské rady, kde ČR zastupuje Nečas.

Jedním z horkých kandidátů na funkci státního tajemníka pro EU je šéf Evropské asociace výrobců aut Ivan Hodač. Schwarzenberg se s ním už kvůli této věci sešel. Ministr ale i po tomto jednání trval na tom, že Českou republiku musí vůči Evropské unii zastupovat ministerstvo zahraničí.

Autor: ČTK
www.ctk.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X