Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

30. 9. 2010 15:19

Nečas: Klíčem k integraci Romů je vzdělání

ČTK ze dne 30.9.2010

Praha - Klíčem k integraci Romů do společnosti je lepší vzdělání romských dětí a dostupné pracovní příležitosti. Při dnešním zasedání Mezinárodního řídicího výboru Dekády romské inkluze v Praze to řekl premiér Petr Nečas. Vláda si podle něj je vědoma nedostatků v soužití Romů a většinové společnosti. Zlepšení vztahů je ale dlouhodobý proces, v němž může stát sehrát jen omezenou roli. Premiér při jednání čelil i výtkám kvůli svému poradci pro lidská práva Romanu Jochovi.


"Považujeme za klíčový důraz na lepší a kvalitnější vzdělávací služby. Musí se dostat lepšího, kvalitnějšího a dostupnějšího vzdělání především romským dětem a mládeži," řekl Nečas při zahájení dvoudenní konference. Cílem vlády podle něj také je připravit "dostupné pracovní příležitosti pro všechny". K tomu je podle něj ale potřeba mít prosperující ekonomiku.

Při integraci Romů do většinové společnosti se podle Nečase musí snažit obě strany. "Ve svobodné společnosti je role státu omezená a nemůže řešit všechny společenské problémy," řekl.

Předseda vlády se hned v úvodu konference dočkal kritiky od romského aktivisty a českého velvyslance Dekády romské inkluze Karla Holomka. Ten sice ocenil, že Nečas konferenci přišel zahájit a dal najevo odhodlanost vlády řešit romský problém, vládě ale vyčetl, že její úsporné plány nejvíce poškodí sociálně nejslabší skupiny a potlačí agendu lidských práv.

"To není dojem. To je výsledek studia programového prohlášení vlády, to je znalost lidí, které si pan premiér, při vší úctě a zdvořilosti, vybral jako své poradce," řekl Holomek. Lidé, kteří radí Nečasovi, podle Holomka prosazují sílu osobnosti a svobodné rozhodování jako jediného a nejlepšího ochránce lidských práv. "To nefunguje ani v zaběhaných demokraciích, natož pak v těch nezaběhaných," řekl.

Ředitel vládní sekce pro lidská práva Czeslaw Walek zdůraznil, že nová vláda má vůli romský problém řešit. "My nenegujeme fakt, že v ČR je nutné provést nějaké reformy. Co říkáme a premiér to potvrdil je, že reformy je třeba učinit tak, aby dopady na sociální skupiny byly co nejmenší," řekl ČTK. Klíčovými prioritami vládní politiky vůči Romům by podle něj měla být stabilizace agentury pro sociální začleňování a boj proti extremismu. "Je třeba, aby vláda nejen vyslala politický signál, ale i aktivně prakticky proti tomu vystupovala.

Vláda původně avizovala, že zhruba do tohoto týdně rozhodne o nástupci odvolaného zmocněnce pro lidská práva Michaela Kocába. Zatím o něm ale nerozhodla a úřad tak zůstává už dva týdny bez vedení. Petiční výbor sněmovny dnes vládu vyzval, aby v této věci co nejdříve rozhodla.

Podle neoficiálních informací ČTK sekce pro lidská práva zatím neví, kdo by ji měl vést a příliš s ní nekomunikuje ani premiérův poradce Joch. Vláda zatím žádné dotační programy sekce neomezila, uvažuje ale o tom, že by jí odebrala evropskou agendu a nově se o ní staral útvar pro evropské záležitosti.

Autor: ČTK
www.ctk.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X