Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

23. 8. 2010 10:45

Nečas: Tajemník pro Evropu bude. A brzy

E15 ze dne 23.8. 2010

Po hádkách kolem rozpočtových úspor či státní maturity se v koalici rozhořel další spor. ODS, TOP 09 a Věci veřejné se dohadují o tom, zda ustavit státního tajemníka pro evropské záležitosti. Zatímco premiér Petr Nečas má na tento post už konkrétní kandidáty, obě zbývající strany shodně hovoří o zbytečné funkci. „Žádný spor to není, jde spíš o stranické špičkování.

Nic dramatického,“ mírnil včera v ČT Nečas slovní přestřelky se šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

Navzdory snaze zklidnit situaci dal premiér jasně najevo, že si za svým požadavkem stojí. „Státního tajemníka ustavím pravděpodobně na přelomu září a října,“ konstatoval. Nečas zároveň potvrdil, že nejpravděpodobnějším kandidátem je šéf Evropské asociace výrobců automobilů Ivan Hodač. „Patří mezi prioritní kandidáty. Ti jsou maximálně tři. Rozhodnuto ale ještě není. Bude záležet na důkladném pohovoru,“ upřesnil ministerský předseda. Schwarzenberg je však proti.

„Když tam chce ODS automobilového lobbistu, je to její problém. A také pana premiéra,“ řekl šéf topky Lidovým novinám. „Každý z nás někdy řekne hloupost,“ kontroval Nečas v televizi. Podle prvního místopředsedy TOP 09 a zároveň ministra financí Miroslava Kalouska není funkce státního tajemníka v podstatě nic jiného než zrušený ministr pro evropské záležitosti. „Je to takový skoroministr,“ poznamenal Kalousek.

Vlažní k záměru premiéra jsou i véčkaři. Dokud prý nebude celá záležitost projednána na koaliční úrovni, nebudou se k ní vyjadřovat. Diskuze o ustavení státního tajemníka bude nutná i kvůli nutnosti upravit jednací řád vlády.

Nečasovy argumenty zní logicky. Včera zopakoval, že evropská agenda by už neměla spadat pod rezort zahraničí. „Od té doby, co jsme členy Evropské unie, jsou to vnitrostátní témata,“ vysvětlil premiér.

Škrty v rozpočtu sníží růst ekonomiky

Premiér Petr Nečas v České televizi řekl, že plošné škrty v rozpočtu na příští rok sníží růst ekonomiky o 0,6 až 0,7 procentního bodu. Škrty jsou ale podle něj nutné, protože ve střednědobém horizontu několika let by dluhy táhly ekonomiku dolů. Zvyšování přímých daní v době počínajícího ekonomického růstu označil za „vraždu“ ekonomiky. Proto také couvá od nápadu snižovat všem lidem z odpočitatelné položky daně z příjmu stokorunu na rezervu proti povodním.

Podle koaliční smlouvy je za přípravu strategické evropské agendy zodpovědný premiér. Stejně tak i za přípravu pozic pro jednání Evropské rady


URL| http://www.e15.cz/domaci/politika/necas-tajemnik-pro-evropu-bude-a-brzy

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X