Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

29. 9. 2010 9:13

O české výjimce se asi může hlasovat zvlášť

Lidové noviny ze dne 29.9. 2010; Téma

Závěry bruselského summitu z konce loňského října, který přijal „český dodatek“ k Lisabonské smlouvě, nejsou jednoznačné. A není ani zcela jasné, zda se bude dodatek schvalovat zvlášť, nebo jako součást přístupové smlouvy s Chorvatskem.

PRAHA/BRUSEL - Česká výjimka z platnosti Listiny základních práv Evropské unie, kterou podmínil svůj podpis pod Lisabonskou smlouvou prezident Václav Klaus, nemusí nikdy platit. Z textu závěrů bruselského summitu z konce října loňského roku není totiž zřejmé, jakým způsobem bude výjimka schvalována, a výklad paragrafu, kde se o schvalování mluví, je právnickým rébusem dovolujícím několik interpretací. Podle jednoho názoru se bude výjimka schvalovat jako součást přístupové dohody s Chorvatskem (nebo Islandem). V závěrech je však stanoveno pouze, že schvalovat se bude „ve stejný čas“ jako přístupová smlouva. A že česká výjimka „bude připojena“ k zakládajícím smlouvám Unie.

Nejde o novou skutečnost, na tuto možnost upozorňovaly různé zdroje už po summitu. „Už jsem se ptal, zda bude za tři roky nutné to hlasovat jako součást vstupu Chorvatska. A mám informace z Bruselu, že to nebude jedno hlasování,“ uvedl už bezprostředně po summitu pro LN místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Už v té době také nyní v Maďarsku vládnoucí Fidesz prohlásil, že hlasování o české výjimce oddělí od hlasování o vstupu Chorvatska a kvůli Klausovu zdůvodnění české výjimky Benešovými dekrety ji neschválí. Podobné nálady -kvůli odporu k dekretům - lze očekávat i v Rakousku.

Michal Sedláček, náměstek předsedy vlády pro EU, však obavy o neschválení české výjimky odmítá - i proto, že v podobné situaci jako Češi budou i Irové. „Žádné takové (že by výjimka či způsob její ratifikace byly v ohrožení) signály nemáme, jsou to jen spekulace. Dohody se v Unii dodržují a musí dodržovat, jinak by elementární systém dohod přestal fungovat. Česko má tu výjimku nastavenou přesně podle irského vzoru a nikdo nezpochybňuje, že by irské výjimky byly v ohrožení. To je systém, který musí fungovat.“

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X