Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

11. 11. 2010 19:08

Oettinger představil energetické plány EU do roku 2020

ČTK ze dne 11.11. 2010

Evropská komise chce, aby v unii do roku 2015 vznikl energetický trh. Podle energetické strategie, kterou představil komisař Günther Oettinger, má být do energetiky v příštích deseti letech investován 1 bilion eur. V příštích 18 měsících chystá Komise i konkrétní legislativní návrhy.
Změny v evropské energetické politice má symbolicky odstartovat summit EU, který se uskuteční 4. února 2011.

"Abychom měli efektivní, konkurenceschopnou a nízkouhlíkovou ekonomiku, musíme naši energetickou politiku poevropštit a stanovit několik málo priorit," řekl při představení strategie eurokomisař Günther Oettinger.

Brusel navrhuje, aby energetické projekty, které mají strategický význam pro evropskou sedmadvacítku, mohly snadněji a rychleji získat stavební a další povolení. "Aby se strategické projekty urychlily, Evropská komise navrhuje jednodušší a kratší stavební povolení. Unie by měla stanovit maximální dobu pro udělení povolení a získání případných dotací EU," uvádí energetická strategie.

Komise si od těchto úprav slibuje, že do roku 2015 bude v Evropské unii existovat kompletní energetický vnitřní trh. V podstatě to znamená, že všechny členské státy budou navzájem propojeny energetickými sítěmi, což by je mělo lépe uchránit od případných výpadků dodávek. "Do roku 2015 nezůstane žádný členský stát izolovaný," uvedla komise.

Strategickou důležitost má mít pro EU i výzkum. Podle Bruselu by se členské státy měly soustředit na tyto základní oblasti: takzvané chytré sítě, vývoj druhé generace biopaliv a úspory v obydlených oblastech. Evropská komise by měla rovněž v polovině příštího roku navrhnout investiční pobídky pro majitelé domů, které by je měly vést právě k energetickým úsporám.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X