Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

8. 11. 2010 22:01

Podle Johna je unijní nesolidarita s Českem skandální

ČT24 ze dne 8.11. 2010

Brusel – Ministr vnitra Radek John kritizuje Evropskou unii za postoj k česko-kanadskému vízovému sporu. Podle Johna je unijní nesolidarita k Česku skandální. Dnešní zasedání ministrů vnitra sedmadvacítky v Bruselu totiž žádnou změnu v současném stavu neprosadilo. Kanada víza Čechům obnovila loni v červenci kvůli zvyšujícím se žádostem o azyl.

Evropská komise přinesla svou zprávu o kanadských vízech pro Čechy. Píše v ní, že omezené kroky k jejich odstranění byly učiněny a že situaci bude dál sledovat. "Nelze hovořit o pokroku," řekl českým novinářům John. "Pozice České republiky v rámci Evropské unie je zcela nedůstojná a naprostá nesolidarita s Českou republikou je skandální," podotkl český ministr k tématu kanadských víz.

Kanada vízovou povinnost pro Čechy obnovila loni v červenci. Česko proti tomu ostře protestovalo a žádalo od Evropské unie, aby zavedla odvetná opatření. Evropská komise hrozila, že zavede víza v unii pro kanadské diplomaty, k tomu ale zatím nepřistoupila.

"Nemyslím si, že to je pravda. Existuje solidarita, ale rovněž se nesmíme hnát do věcí, kterých bychom potom mohli litovat," okomentovala Johnova slova eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová. "Hýbe se to," dodala.

Albánci a Bosňané do Schengenu bez víz

Ministři zahraničí EU dnes v Bruselu rozhodli, že občané Albánie a Bosny a Hercegoviny budou moci od poloviny prosince do zemí schengenského prostoru bez víz. Rozhodnutí se ovšem týká jen občanů, kteří mají biometrické pasy. Z balkánských zemí tak zůstane ve vízovém režimu pouze Kosovo.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X