Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

15. 9. 2010 9:33

Premiér Nečas se předvede v Bruselu

E15 ze dne 15.9. 2010; Autor: Igor Záruba

Summit má probrat i sankce za porušování rozpočtové kázně, které Česku nevoní

Český premiér Petr Nečas vyráží dnes do Bruselu na svůj „premiérový“ summit šéfů států a vlád Evropské unie. Na vrcholnou schůzku ho s ohledem na její předběžný program doprovodí ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

„Projednávat se bude za přítomnosti ministrů zahraničí partnerství EU se strategicky důležitými zeměmi. Druhým okruhem je posílení ekonomické spolupráce, přítomní vyslechnou zprávu o práci, kterou odvedla v březnu zřízená pracovní skupina task force,“ sdělil deníku E15 nejmenovaný diplomat.
Obě témata probírali už v pondělí účastníci Rady pro obecné záležitosti, jejíž hlavní náplní byla příprava summitu. Česko na ní zastupovali Karel Schwarzenberg a Michal Sedláček, jenž vede Sekci pro evropské záležitosti na Úřadu vlády.

„Strategické partnerství je stále bohužel více na začátku než na konci, v ekonomické spolupráci není také příliš jasno,“ sdělil další dobře informovaný zdroj.
Jisté je, že Praha má k některým bodům výhrady, konkrétně k sankcím za porušování rozpočtové disciplíny. Český vyjednávací mandát pro Evropskou radu probere dnes Vládní výbor pro Evropskou unii.

Nečas zůstane v Bruselu do pátku, Schwarzenberg se vrací ve čtvrtek. Podle informací deníku E15 by pro něj a jeho tříčlenný tým mělo přiletět menší vládní letadlo.
Premiér zamíří dnes ihned po přistání do sídla Evropské komise na debatu s předsedou unijní exekutivy Josém Barrosem. Poté se má sejít s měnovým komisařem Ollim Rehnem. Po obou rozhovorech jsou naplánovány tiskové konference, na jejichž uspořádání se ještě včera v podvečer usilovně pracovalo.
Zítřek začne šéf kabinetu setkáním s britským protějškem Davidem Cameronem a rozpravou na úrovni Visegrádu. Následuje Evropská rada, naplánovaná do odpoledne. Z ní se Nečas přesune do centrály NATO ke generálnímu tajemníkovi Andersi Foghu Rasmussenovi. Další v pořadí je komisař pro energetiku Günther Oettinger. Tečku za třídenní bruselskou jízdou udělá páteční přijetí u unijního „prezidenta“ Hermana Van Rompuye.

Nabitý itinerář Premiér Petr Nečas stráví v Bruselu přibližně 48 hodin. Kromě účasti na Evropské radě se sejde se čtyřmi vysokými špičkovými představiteli Evropské unie, šéfem NATO a britským ministerským předsedou. Na programu je i společné rokování s kolegy z visegrádské čtyřky. Počítá se s pěti foto termíny a šesti setkáními s médii.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X