Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

21. 9. 2010 12:31

Sarkozy chtěl bojkotovat summit EU kvůli sporu o Romy

ČTK ze dne 21.9. 2010

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy chtěl bojkotovat summit Evropské unie, který se uskutečnil minulý týden. K účasti se nakonec rozhodl, poté co se eurokomisařka Viviane Redingová omluvila za svůj výrok, jímž podle dojmu Paříže přirovnala současné deportace Romů z Francie k nacistickým praktikám.
V úterý to napsal deník Le Monde. "Přijel jsem jen proto, že se omluvila," řekl podle deníku Sarkozy na summitu předsedovi Evropské komise Josému Barrosovi.

Redingová řekla, že vyhošťování rumunských a bulharských Romů vyvolává dojem, jako by členská země EU deportovala občany jiné země EU jen kvůli příslušnosti k jisté etnické menšině. Pohrozila kvůli tomu Francii právními kroky a dodala: "Myslila jsem, že Evropa již po druhé světové válce nebude svědkem podobné situace."

Francie vnímala výrok lucemburské eurokomisařky jako přirovnání k nacistickým praktikám za druhé světové války a mezi francouzskými politiky vyvolal pobouření. Sarkozy označil evropskou kritiku za skandální. Státní tajemník pro evropské záležitosti Pierre Lellouche řekl, že se státem, jako je Francie, nelze takto hovořit.

Barroso se za Redingovou postavil
Redingová později řekla, že mezi vypovídáním Romů z Francie a tím, co se stalo za války, není žádný vztah. Elysejský palác sdělil, že vzal tuto "omluvu" za její "urážlivá slova" na vědomí.

Barroso se za Redingovou postavil. Na summitu poté měl se Sarkozym kvůli záležitosti živou výměnu názorů.

Paříž v létě začala ve větší míře vyhošťovat rumunské a bulharské Romy, kteří se po tříměsíčním legálním pobytu ocitli ve Francii bez potřebných prostředků a povolení, která vyžaduje zákon. Zdůvodnila to také bezpečnostními ohledy a růstem kriminality, za níž jsou podle Francie zčásti odpovědní právě imigranti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X