Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

13. 9. 2010 20:22

Schwarzenberg zašel s Hodačem na pivo, na postoji ale nic nemění

ČTK ze dne 13.9. 2010

Brusel - Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg se v neděli neformálně sešel s Ivanem Hodačem, o kterém se hovořilo jako o vážném kandidátovi na zvažovanou funkci státního tajemníka pro Evropskou unii. Hodače si předseda TOP 09, kterému se případné vytvoření této pozice nezamlouvá, prý velmi váží, jeho názor na případný vznik nové funkce zvažované premiérem Petrem Nečasem (ODS) se ale nemění.

"My jsme si dali pivo v neděli odpoledne, což bylo velice příjemné," řekl dnes ministr českým novinářům v Bruselu. "Je to velice inteligentní, velice příjemný člověk," podotkl šéf české diplomacie, který se s Hodačem nedávno už jednou sešel. Ve většině názorů by se s ním prý shodl.

"Já jsem na něho vždycky nahlížel velmi pozitivně. Já jsem ho znal ještě z doby, kdy zde zastupoval automobilový průmysl, což dělal velmi dobře...Tady nejde o osoby. To není spor o osoby, to je o rozdělení kompetencí a podobných věcech, to je o něčem úplně jiném," dodal Schwarzenberg v reakci na dotaz, zda se jeho vnímání úvah o vzniku tajemníka pro EU novou schůzkou posunulo někam dál.

Ministr tak nadále trvá na tom, že Českou republiku by mělo vůči Evropské unii zastupovat ministerstvo zahraničí. Šéf Evropské asociace výrobců aut Hodač je jedním z trojice lidí, o nichž premiér Petr Nečas (ODS) uvažuje jako o adeptech na tuto funkci.

Státní tajemník pro EU by měl Nečasových představ převzít agendu, kterou měl v předchozích vládách na starosti vicepremiér pro evropské záležitosti. Nečas sám v minulých dnech připustil, že kvůli tajemníkovi je mezi úřadem vlády a ministerstvem zahraničí "částečné nedorozumění".

Autor: ČTK
www.ctk.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X