Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

5. 8. 2010 13:22

ŠUPOVÁ: Jak moc jsou Češi čitelní?

Lidové noviny ze dne 5.8. 2010; Autorka: Tereza Šupová  

Až poprvé po prázdninách zavítají na jednání do Bruselu, bude to pro evropské státníky setkání s hodně odlišnými zástupci České republiky. Tedy alespoň podle programového prohlášení české vlády, které bylo včera schváleno.

Doteď jsme se v mnoha případech prezentovali v rámci Evropské unie poněkud nejasně. Něco jiného říkal premiér, něco prezident a zahraniční novináři dost často tápali, kdo tedy vlastně prezentuje český postoj. A pak se k tomu ještě přidal pád vlády během českého předsednictví. Nic takového by se ale nemělo opakovat.

"Česká republika bude prosazovat sebevědomou, aktivní, realistickou a čitelnou politiku v Evropské unii," zní zásadní věta z programového prohlášení Nečasova kabinetu. A vláda tvořená ODS, TOP 09 a Věci veřejnými dodává: "Priority ČR musí být srozumitelné nejen našim občanům, ale i evropským partnerům."

K tomu by měla sloužit i nově sestavená Koncepce působení České republiky v Evropské unii. Všechno to jsou pozitivně znějící věty, jak to ale bude fungovat v praxi? Zaostřeno na Brusel Terezy Šupové -

Za prvé je nutné si uvědomit, že nově již neexistuje ministr či vicepremiér pro evropské záležitosti, jako tomu bylo v minulých kabinetech. Koordinaci všeho unijního by tak měl mít na starosti zvláštní útvar spadající přímo pod premiéra. Ten bude spolupracovat s ministerstvem zahraničí. Šéfovi diplomacie Karlovu Schwarzenbergovi tak podle jeho slov přibude agenda, ale hlavně "ježdění".

Aby se Češi vyhnuli možnému budoucímu pošramocení pověsti, chce vláda rovněž zrychlit postupy při vyjednávání a přijímání oficiálních pozic. Do toho by mělo být zapojeny i evropské výbory obou komor parlamentu. Můžeme se tedy jen těšit, jak se tato slova promění v činy. Jenže má to jeden háček - jakkoli můžeme být čitelní a srozumitelní navenek, je potřeba, aby všechno fungovalo i uvnitř země. Protože sesazení vlády uprostřed půlročního šéfování Evropské unii nijak nesouviselo s rozpolceností české zahraniční politiky, k tomuto "kiksu" došlo ze zcela jiného důvodu.

A co se ještě z nového prohlášení vlády dozvíme? Loni na podzim se na žádost prezidenta Václava Klause dojednala v Bruselu výjimka z Lisabonské smlouvy, tedy konkrétně z Listiny základních práv EU. Jenže stalo se tak až po ratifikaci dokumentu všemi členskými zeměmi unie. Takže tato výjimka zatím neplatí a musí jí opět schválit národní parlamenty 27 států EU. Aby tato "akce" prošla a byla úspěšná, je v plánu připojit protokol s výjimkou k nějaké nejbližší přístupové smlouvě - buď s Chorvatskem či Islandem. U ní je totiž velká jistota, že země sedmadvacítky nebudou proti a vše schválí. A v takový postup doufá i český kabinet. Ve svém prohlášení totiž píše: "Vláda se zasadí o co nejrychlejší praktické naplnění jednotlivých ustanovení Lisabonské smlouvy, včetně ratifikace protokolu číslo 30 při ratifikaci nejbližší přístupové dohody."

Nečasův kabinet si vzal za svůj i jeden ze zajímavých, možná kontroverzních bodů, který měli ve svém volebním programu "Véčkaři". Zamlouval se totiž i ODS a TOP 09 s tím již nemohla nic udělat. Jde o otázku přesouvání kompetencí do Bruselu. Vláda výrazné přesuny odmítá, navíc se zavázala, že v případě "zásadních institucionálních změn EU vyžadujících úpravu primárního práva bude přesun dalších pravomocí z České republiky na EU potvrzován referendem".

Když to ale vše shrneme, vypadá to na velkou šanci, že už nebudeme v Evropě občas považováni za trouble-makery. Ale jak mi vždycky říkají někteří mí kolegové: A proč bychom jimi nemohli být?

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X