Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

14. 9. 2010 11:28

Včerejší Radě jasně dominoval summit a Task Force

EurActiv ze dne 14.9. 2010

Ministr zahraničí České republiky Karel Schwarzenberg se včera (13. září) zúčastnil bruselské Rady pro obecné záležitosti, jejíž hlavní náplní byla příprava nadcházejícího čtvrtečního summitu. Ten se v Bruselu uskuteční již za dva dny a Schwarzenberga na něj bude doprovázet premiér Petr Nečas.

Do čtvrtečního summitu EU zbývají necelé dva dny a v Bruselu tak vrcholí přípravy. Není tedy divu, že setkání hlav států a vlád členských států Unie hýbalo i zasedáním Rady pro obecné záležitosti (GAC), která proběhla v „hlavním městě“ unijních institucí včera. 

„Rozhodně největším tématem, které se neslo celým GACem, byla příprava summitu EU,“ řekl EurActivu ředitel tiskového odboru Ministerstva zahraničí (MZV) Jiří Beneš.  

Byl to právě ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který společně s náměstkem pro evropské záležitosti Michalem Sedláčkem (ODS) Českou republiku v Bruselu zastupoval. Včerejší Rada tak (prozatímně) odpověděla na otázku, kdo se bude tohoto ministerského setkání (možná) v budoucnu účastnit. Dříve totiž bylo zvykem, že do Bruselu odlétal ministr zahraničí, zatímco nyní se koaliční strany (ODS, TOP 09 a Věci veřejné) nemohou shodnout. 

Šéf české diplomacie Schwarzenberg je totiž přesvědčen, že správa evropských záležitostí by měla být v kompetenci Černínského paláce, zatímco předseda vlády Petr Nečas se odvolává na koaliční dohodu, v níž se praví, že bruselské záležitosti bude spravovat samotný premiér (EurActiv 23.8.2010 nebo EurActiv 2.9.2010). 

Summit a Task Force 

Ale zpátky ke včerejší Radě. Kromě přípravy čtvrtečního summitu se podle mluvčího MZV ministři věnovali i posilování ekonomické spolupráce v EU, která je alfou a omegou jednání pracovní skupiny Task Force, jíž předsedá předseda Evropské rady Herman Van Rompuy.  

I přesto, že se podle Karla Schwarzenberga ministrům podařilo nalézt společnou řeč a „odstranit třecí plochy“ v řadě témat, v otázce ekonomické spolupráce zůstávají na straně České republiky i nadále určité výhrady, a to zejména v oblasti sankcí.  

„Rada se shodla na nezbytnosti posílení systému sankcí,“ přibližuje v tiskovém prohlášení šéf české diplomacie a dodává: „Přestože Česká republika podporuje jejich zavedení, upozorňujeme na to, že je třeba provést náležitou právní analýzu konkrétních možností jejich implementace a nelze zavést jakékoli sankce jdoucí nad rámec současné podoby primárního práva či sankce nerespektující rovné zacházení s členskými státy. Mělo by se rovněž dbát na to, aby přísnost sankcí odrážela členství v eurozóně.“ 

Mezi další otázky, které ministři na svém úterním setkání diskutovali, patřila i např. otázka evropského registru lobbistů, záležitosti spojené s rozvojovou pomocí, situace v Srbsku (EurActiv 9.9.2010) nebo osud mise EU v Afghánistánu.

Ředitel tiskové odboru MZV Beneš EurActivu potvrdil, že i když další velké téma, které v poslední dobou otřásá Evropou, zřizování nové diplomatické služby EU (Evropská služba pro vnější činnost) figurovalo na agendě Rady pro obecné záležitost jen okrajově (ministři v této souvislosti diskutovali záležitosti spojené s jejím rozpočtem – více EurActiv 10.9.2010), bylo na ministerském setkání přítomno téměř na každém kroku. 

„Je to téma, které se v poslední době diskutuje opravdu všude,“ řekl Beneš.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X