Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

16. 8. 2010 10:15

Vláda se pře o tajemníka pro EU

České noviny ze dne 16.8. 2010; Autor: čtk

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) dnes odmítl názor, že vytvořením postu státního tajemníka pro EU fakticky znovu zřídí funkci ministra pro evropské záležitosti. Jako premiér prý evropský útvar na úřadu vlády potřebuje. ODS a TOP 09 se podle informací ČTK v této věci přou především o to, zda by mohl "evropský tajemník" zastupovat Česko na Radě EU pro všeobecné záležitosti. V pozadí sporu je i to, zda premiér posílí na úkor ministra zahraničí svůj vliv na evropskou politiku.
 
"Koaliční smlouva hovoří jasně o odpovědnosti za evropskou politiku a její koordinaci. Určuje také, že premiér bude mít pro tuto oblast útvar na úřadu vlády. Odmítám interpretaci, že by šlo o nové zřízení "ministra pro evropské záležitosti" nebo o další zbytečnou administrativu," uvedl dnes Nečas. O personálním obsazení tohoto postu nechtěl hovořit. Nejprve prý návrh představí vládě. Evropské záležitosti označil za svou prioritu. "Právě to se možná někomu nelíbí," dodal.
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) návrh na zřízení postu státního tajemníka pro EU kritizoval. Jde podle něj o "podvod na voliče". "Státní tajemník v pozici náměstka předsedy vlády s plnými ministerskými pravomocemi není samozřejmě nic jiného než ministr pro evropské záležitosti, dokonce ještě s posílenými kompetencemi," řekl Právu.
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) dnes ČTK řekl, že na Radě EU pro všeobecné záležitosti může podle pravidel EU vystupovat jen ministr. Zatím je to právě Schwarzenberg, kdo na tomto fóru za ČR vystupuje. Občanští demokraté ale podle informací ČTK chtějí, aby mohl na radě Česko zastupovat právě nově ustavený státní tajemník pro EU.
Lisabonská smlouva, která nově určuje pravidla fungování EU, stanoví, že na jednání rady reprezentuje stát zástupce "na ministerské úrovni", který může úkolovat a zastupovat vládu. Zastánci modelu státního tajemníka pro EU ale tvrdí, že Schwarzenberg vykládá pravidla EU špatně. Vláda podle nich může zmocnit jednáním na radě i někoho, kdo není jejím členem.
Jiné evropské země využívají různé modely. Některé mají státní tajemníky pro EU, jinde mají tuto agendu na starost ministři. Na Radu EU pro všeobecné záležitosti jezdí někdy i náměstci ministrů.
Náměstek někdejšího ministra pro EU Juraje Chmiela a šéf sekce pro evropské záležitosti na úřadu vlády Michal Sedláček dnes ČTK řekl, že příprava pozic ČR pro jednání v EU by měla zůstat pod premiérem. Jeho úřad prý totiž má potřebnou autoritu, aby mohl koordinovat evropská témata na všech ministerstvech.
"Koordinace záležitostí EU není zahraničně-politická agenda. To je jednoznačně agenda, která má velké vnitropolitické přesahy. Ve státech, které jsou v Evropě úspěšné a dokážou dobře obhájit národní zájmy, jako Francie či Švédsko, je tato agenda pod premiérem," řekl.
Sedláček je podle informací ČTK jedním z lidí, kteří mají šanci stát se státním tajemníkem pro EU. Ve hře jsou ale zřejmě další jména a Nečas ještě svůj výběr nedal najevo.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X