Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Dokumenty

24. 9. 2015 10:09

Společné prohlášení zemí Visegrádské skupiny k aktuální migrační situaci, 23. září 2015

My, premiéři zemí Visegrádské skupiny, se scházíme 23. září 2015 v Bruselu, abychom koordinovali svá stanoviska před neformálním jednáním hlav států nebo vlád. Dnešní neformální jednání hlav států nebo vlád představuje příležitost k tomu, aby se debata v rámci EU znovu soustředila na základní priority a reálná řešení současných výzev souvisejících s migrací, a tuto příležitost bychom neměli promarnit.

Znovu opakujeme, že základním kamenem přístupu EU k současné situaci musí být efektivní řízení a zvládání základních příčin migračních toků. Deklarujeme plnou připravenost v tomto ohledu posílit naši angažovanost a dále přispívat ke společným krokům EU. Klíčovými prvky společného přístupu EU v následujících měsících by měly být zejména:

  • zajištění účinné kontroly a ochrany vnějších hranic EU ve všech ohledech;  
  • rychlé přijetí společného unijního seznamu bezpečných zemí původu;
  • účinnější návratová politika doprovázená funkčními readmisními dohodami s klíčovými zeměmi;
  • rychlé zavedení funkčních přijímacích středisek (tzv. hotspotů);
  • posílení boje proti organizovanému zločinu a pašování osob;
  • aktivnější zapojení do řešení situace v Libyi, Sýrii a na Středním Východě;
  • účinnější a cílená pomoc (včetně pomoci na základě kondicionality) zemím původu a tranzitním zemím s cílem bojovat proti hlavním příčinám migrace.

Vyzýváme Evropskou komisi, aby předložila podrobný a realistický plán realizace. Dále vyzýváme Evropskou komisi k mobilizaci příslušných zdrojů a aktivní koordinaci relevantních nástrojů a politiky EU tak, aby mohly být v plné míře využity, posíleny, zlepšeny a propojeny s politikou a nástroji členských států, a současně členské státy a Komisi ujišťujeme, že jsme připraveni se do tohoto úsilí zapojit a přiměřeně přispět k jeho realizaci. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X