Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

10. 6. 2022 15:10

Podepsána memoranda k zajištění předsednických kulturních akcí mezi Úřadem vlády ČR a Ministerstvem kultury

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek podepsal dne 9. června spolu s ministrem kultury Martinem Baxou tři memoranda týkající se organizace kulturních akcí u příležitosti českého předsednictví v Radě EU. Jednotlivá ujednání stanovují parametry vzájemné spolupráce mezi oběma orgány.

Ministerstvo kultury zorganizuje v průběhu českého předsednictví ve spolupráci s Úřadem vlády ČR tři kulturní akce. Stane se tak na základě memorand, které podepsali ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek a ministr kultury Martin Baxa.

První z memorand se týká Koncertu pro Evropu České filharmonie, který se uskuteční 2. září 2022 na výjimečné plovoucí scéně na hladině Vltavy. V průběhu akce vystoupí nejen Česká filharmonie se svým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem, ale také Pražský filharmonický sbor. Jedná se o mimořádnou akci, kdy si vrcholné hudební umění bude mít možnost užít, kromě platících diváků přímo na plovoucí scéně, i široká veřejnost díky viditelnosti scény  z pražských mostů, sousedních ostrovů či vltavských nábřeží.

Druhou akcí, která byla předmětem samostatného memoranda, je výstava UMPRUM a Moravské galerie s názvem Design a Transformace: Příběhy českého designu 1990-2020. Cílem výstavy je představení aktuálních tendencí designu v České republice v širších ekonomických a politických souvislostech. Výstava má také potenciál přispět k podpoře konkurenceschopnosti české produkce, seznámení zahraniční veřejnosti s kvalitním českým designem, ale i k zajištění adekvátní reprezentace České republiky v zahraničí.

Poslední podepsané memorandum nastavuje parametry realizace reprezentační výstavy v budovách Rady EU, kterou připravuje Národní galerie Praha. Projekt zdůrazňuje euro-pozitivní a ekologické aspekty českého předsednictví, avšak výtvarně a s humorem. Dále také akcentuje potřebu dialogu, péče o druhé a o naše životní prostředí. Hlavními motivy jsou jednota v rozmanitosti a období péče a uzdravování a také recyklace a upcyklace. Za vystavenými díly stojí skupina devíti mladých českých umělců pod kurátorským vedením ředitele Sbírky současného a moderního umění Michala Novotného.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie