Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

11. 2. 2022 9:24

Úřad vlády ČR podepsal smlouvu s ústavem STEM na sérii průzkumů veřejného mínění v souvislosti s předsednictvím ČR v Radě EU 2022

Úřad vlády ČR včera podepsal smlouvu s neziskovým ústavem STEM za účelem vypracování série průzkumů veřejného mínění týkajících se nadcházejícího českého předsednictví v Radě EU (CZ PRES).

Předmětem smlouvy je vypracování celkem tří průzkumů veřejného mínění. Ty budou průběžně mapovat vývoj nálad ve společnosti v souvislosti s CZ PRES, stejně tak jako i dlouhodobější trendy v oblasti informování o evropských záležitostech v České republice. Výsledkem tedy bude odborně podložený náhled do aktuálního i perspektivního stavu povědomí české veřejnosti.

Obdobný průzkum veřejného mínění menšího rozsahu týkající se CZ PRES byl proveden již v srpnu 2021. Jeho výsledky přispěly k lepší orientaci v problematice obsahových příprav CZ PRES, zmapovaly stav všeobecného povědomí o CZ PRES a reflektovaly preference veřejnosti v souvislosti s prezentací ČR v zahraničí. Poznatky z něho vyplývající pak sloužily jako podklad při tvorbě mediální kampaně.

Zasmluvněné průzkumy veřejného mínění v souvislosti s CZ PRES by měly na tento první průzkum volně navazovat. Výhledově se počítá se třemi hlavními průzkumy, přičemž první z nich bude uskutečněn v průběhu tohoto měsíce, druhý před zahájením CZ PRES a třetí po jeho ukončení. Dle potřeby mohou být dále doplněny například o bleskové průzkumy či dlouhodobý průběžný monitoring.

Realizace průzkumů veřejného mínění naplňuje potřebu zajištění profesionální komunikační kampaně CZ PRES. Jelikož je jejím cílem nejen informovat o roli ČR v EU a zvýšit povědomí o CZ PRES, ale také přispět ke komunikaci o evropských záležitostech v dlouhodobém horizontu, musí být provedena dle nejvyšších odborných standardů. Vzhledem k tomu, že průzkumy veřejného mínění reflektují obecné i strukturované postoje české společnosti, poskytují cennou zpětnou vazbu, která umožní kampaň během nadcházejících měsíců vylepšit, přesněji zacílit a celkově ji optimalizovat a zefektivnit i s ohledem na hospodárné nakládání s veřejnými prostředky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie