Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

14. 2. 2023 14:05

Zkušenosti českého předsednictví v Radě EU a co dál?

V úterý 14. února 2023 se v Lichtenštejnském paláci uskutečnila akce navazující na skončené předsednictví ČR v Radě EU s názvem „Zkušenosti českého předsednictví v Radě EU a co dál?“. Akce byla složena ze tří panelových diskuzí, které reflektovaly obsahovou a komunikační stránku spolupráce po českém předsednictví. Cílem akce bylo informovat odbornou a širokou veřejnost o dalším postupu, navázat na úspěšnou meziresortní spolupráci a předestřít další budoucí aktivity v oblasti komunikace o evropských záležitostech.

Akce ráno odstartovala high-level panelem, na kterém vystoupil ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek a náměstek ministra zahraničí pro Evropu Jaroslav Kurfürst. Diskuze se zaměřila na zkušenosti českého předsednictví v Radě EU (CZ PRES), na jeho implikaci do budoucna a na posun ČR v zahraniční politice. Debatovalo se také o tématech a prioritách ČR pro následující roky.

„Zažili jsme zcela výjimečný rok, který bude mít velký dopad na naši budoucnost. Předsednictví ukázalo, že jsme plnohodnotný a spolehlivý člen EU. Česká republika by měla využít zkušeností ze skončeného předsednictví a získaný respekt. Budeme se i nadále aktivně podílet na tvorbě politik EU a nastavovat témata a priority do budoucna,“ řekl ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek.

Druhý diskuzní kulatý stůl s účastí členů Výboru pro EU na pracovní úrovni se tematicky zaměřil na meziresortní spolupráci a koordinaci evropských politik po CZ PRES. Členové výboru a další přizvaní aktéři zabývající se evropskými záležitostmi zhodnotili spolupráci během předsednictví a debatovali o nastavení procesů a mechanismů koordinace evropských politik na úřednické úrovni.

Třetí diskuzní kulatý stůl proběhl za účastí klíčových stakeholderů v oblasti komunikace a marketingu. Cílem tohoto kulatého stolu bylo otevřeně diskutovat o komunikaci o EU v ČR, vyhodnotit komunikaci CZ PRES, definovat doporučení do budoucna a konzultovat dílčí možné budoucí aktivity jak v online prostoru, tak offline aktivity pro veřejnost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie