Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

13. 2. 2008 13:53

Příprava obsahové stránky

Vedle organizační stránky příprav, tedy technického, personálního a finančního zajištění, bylo nutné připravit i obsah českého předsednictví. V Útvaru místopředsedy vlády pro evropské záležitosti se přípravou priorit a obsahu českého předsednictví zabývala Sekce pro evropské záležitosti vedená ing. Markem Morou.

Česká republika představila na počátku roku 2009 v Evropském parlamentu program pro období svého šestiměsíčního předsednictví. Cíle, které si naše země v tomto programu vytyčila mimo jiné korespondovaly právě s prioritami.

V roce 2007 vznikl otevřený dokument s názvem "Východiska k prioritám předsednictví České republiky v Radě EU v první polovině roku 2009", jehož cílem bylo zahájit diskusi o prioritách českého předsednictví v Radě EU.

V červenci 2008 vláda schválila aktualizovaný dokument k tzv. sektorovým prioritám, tedy vybraným agendám, kterým ČR v průběhu předsednictví při jednáních v rámci jednotlivých složení Rady EU věnovala zvláštní pozornost, případně je aktivně prosazovala.

V dokumentu byl formulován hlavní programový okruh a 5 dalších důležitých témat, z nichž byl za účasti a spolupráce Evropské komise, Generálního sekretariátu Rady a Evropského parlamentu sestaven rámec agendy předsednictví. Po dalších konzultacích a úpravách vznikl v říjnu 2007 dokument "Prioritní oblasti předsednictví ČR v Radě EU".Při formulaci svých priorit Česká republika úzce spolupracovala s předcházející a následující předsednickou zemí, tedy Francií a Švédskem, s nimiž se podílela na tvorbě 18ti měsíčního programu tří předsednictví.

  • Zastřešující prioritou, procházející všemi zvolenými tématy, bylo motto „Evropa bez bariér".

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X