Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 3. 2010 11:03

A.F. Rasmussen ocenil českou účast v Afghánistánu

Generální tajením NATO s premiérem Janem Fischerem řešil také novou strategickou koncepci aliance

Předseda vlády ČR Jan Fischer po jednání uvedl, že Česká republika se bude aktivně podílet na tvorbě nové strategie. Podle něj se nejedná pouze o technický, ale o hluboce politická dokument. Nová strategie NATO řeší globální bezpečnost jako celek a působení aliance v tomto globálním měřítku. Má dva základní pilíře. První pilíř se týká ochrany teritoria aliance a druhý pak působení aliančních misí mimo její teritorium. Na přípravě nové alianční strategie se také aktivně podílí například Madleine Albrightová, česká rodačka a první žena, která zastávala post ministra zahraničí USA. Strategie má alianci dodat novou dynamiku, aby mohla čelit hrozbám 21. století jako je terorismus nebo kybernetická hrozby.

Hlavní bodem dnešního jednání však byla především účast českých vojáků v Afghánistánu. Generální tajemník A. F. Rasmussen ocenil dosavadní účast České republiky v aliančních misích. Působení českého Provinčního rekonstrukčního týmu uvedl jako vynikající příklad toho, jakým způsobem mají spojenci nadále směřovat svou činnost. Právě angažmá ČR má být v tréninku, školení a přípravě afghánských policejních a vojenských sil na převzetí země zpět do jejich vlastní správy.

Generální tajemník NATO rovněž označil minulý rok v Afghánistánu za velmi složitý. Podle jeho slov apeluje na všechny alianční země, aby přispěli k výcviku afghánské policie a armády a aby se zapojili do boje proti korupci a výrobě drog. NATO chce ústy svého nejvyššího představitele co nejdříve začít předávat správu a ochranu jednotlivých provincií zpět Afgháncům.

A. F. Rasmussen také zopakoval, že ochrana území členů NATO začíná již daleko za jejich hranicemi. Zároveň uvedl, že pokud má NATO efektivně čelit hrozbám 21. Století musí se zaměřit i na budování protiraketového štítu, který bude chránit členské země a jejich obyvatele.

Anders Fogh Rasmussen dnes bude jednat ještě s ministrem zahraničních věcí Janem Kohoutem, představiteli Armády ČR a předsedy dvou největších politických stran Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem. Zejména na ně chce apelovat, aby ve sněmovně podpořili vládní návrh na posílení české mise v Afghánistánu. Po jednání s Janem Fischerem uvedl, že má připravené silné argumenty a věří v konstruktivní diskusi.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie