Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 6. 2007 23:52

Alfred Gusenbauer trvá na splnění dohod z Melku, blokády však nepodpoří

Rakouský kancléř Alfred Gusenbauer dnes prohlásil, že trvá na splnění melkských ujednání, týkajících se jaderné elektrárny Temelín. Vyslovil se však proti dalším blokádám českých hranic ze strany rakouských odpůrců.

Gusenbauer se tak vyjádřil v Linci, kde se dnes poprvé ve funkci kancléře oficiálně setkal se zemskou vládou spolkové země Horní Rakousy. Právě v této zemi se soustřeďuje většina nejaktivnějších odpůrců Temelína. Při setkání Alfred Gusenbauer slíbil, že spolková vláda ve Vídni vyčerpá všechny možnosti k tomu, aby prosadila splnění požadavků uvedených v melkském protokolu. V dopise, který rakouská vláda zaslala před dvěma týdny do Prahy, je oficiálně vyjádřen postoj Vídně, podle něhož česká strana dosud ujednání nesplnila, a melkský proces proto nemůže být uzavřen.

Rakouský kancléř při setkání s novináři nevyloučil ani podání mezinárodněprávní žaloby na Českou republiku, přestože nedávná expertiza rakouských odborníků tuto cestu označila za neschůdnou.

"Bude-li existovat třeba jen jiskřička naděje, že se s žalobou prosadíme, pak to uděláme. Teď jde ale o to, dělat správné kroky ve správnou chvíli a vyhnout se nebezpečí, že si Rakousko udělá mezinárodní ostudu," řekl kancléř.

Hraniční blokády ale podle jeho názoru nemohou přinést řešení problému, a proto je nepovažuje za dobré. "Rakousko je svobodná země a každý odpovídá za to, co dělá. Z právního hlediska jsou blokády možné, ale existuje také zásada volného pohybu zboží a osob a v tomto rámci by se měly protesty odbývat. Spolková vláda politiku blokád nepodpoří," uvedl Gusenbauer.

Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer, který již v úterý navštíví Prahu, při tiskové konferenci řekl, že "navzdory Temelínu" má jeho země zájem na spolupráci s Českem a nechce přispívat ke zhoršování vztahů mezi oběma státy.
klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie