Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 7. 2007 1:13

Američtí kongresmani přijedou do ČR kvůli radaru

Kvůli radaru protiraketové obrany USA přijede do Česka několik amerických kongresmanů. Oznámil to dnes mluvčí pro radar Tomáš Klvaňa po setkání s iniciátorem výzvy za uspořádání referenda Janem Žižkou.

První z kongresmanů by podle Tomáše Klvani měli do Česka přicestovat již na konci července. Další Českou republiku navštíví na podzim.

Mluvčí pro radar Klvaňa se s Janem Žižkou, setkal především kvůli tomu, aby si vyjasnili vzájemná stanoviska. Žižka byl iniciátorem otevřeného dopisu, který vyzval k vypsání plebiscitu. Asi 50 lidí z různých vrstev společnosti ho nedávno poslalo prezidentu Václavu Klausovi a předsedům obou komor parlamentu. Podle autorů dopisu, mezi nimiž figurují herec Jan Kačer nebo režiséři Zdeněk Troška a Věra Chytilová, by se o radaru v Česku měla konat široká společenská diskuse.

Názorové rozdíly mezi Klvaňou a Žižkou nesmazalo ani dnešní setkání. Vláda je totiž stále proti vypsání referenda. Podle Tomáše Klvani však iniciativa za referendum rozproudila v Česku veřejnou diskusi. Jan Žižka, který je povoláním chemik, si myslí, že Češi nemají o radaru dostatek informací. "Rozhodně nenastala doba, aby s touto informovaností a za této situace tady byla umístěna základna," uvedl Žižka

Dvě desítky osobností naopak vyjádřily radaru podporu, například herec a režisér Ladislav Smoljak, dirigent Libor Pešek, režisér Jan Hřebejk, sochař David Černý či harfistka Kateřina Englichová.

Radar americké protiraketové obrany by mohl stát u obce Míšov na Plzeňsku. Měření, která v této oblasti experti provedou, rozhodnou o jeho případném umístění v Česku. Výrazná většina Čechů s americkým záměrem podle průzkumů veřejného mínění nesouhlasí.

President Klaus v odpovědi na otevřený dopis iniciativy uvedl, že si dovede představit, že o případném umístění radaru rozhodnou zákonodárci, ale i lidé v referendu. Vláda chystá k základně informační kampaň.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie