Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 1. 2018 19:18

Během oficiální návštěvy Maďarska jednal premiér Babiš o rozvoji dopravního spojení i obchodu

Tisková konference předsedy vlády Andreje Babiše s předsedou vlády Maďarska Viktorem Orbánem, 26. ledna 2018.
Tisková konference předsedy vlády Andreje Babiše s předsedou vlády Maďarska Viktorem Orbánem, 26. ledna 2018.
Premiér Andrej Babiš přijel v pátek 26. ledna 2018 na oficiální návštěvu Maďarska. Setkal se s prezidentem Jánosem Áderem a premiérem Viktorem Orbánem. Kromě toho se zúčastnil summitu předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny a jednal s polským premiérem Mateuszem Morawieckim.

Program předsedy vlády Babiše v Budapešti začal na Náměstí hrdinů, kde položil věnec u hrobu neznámého vojína. Následně se setkal s maďarským prezidentem Jánosem Áderem, se kterým mluvil především o hospodářské spolupráci. Maďarsko představuje z pohledu ČR 8. nejdůležitější exportní destinaci a jen za minulý rok přesáhl vzájemný obchod rekordních 7,5 miliardy eur. Podle premiéra Babiše je spolupráci možné dále rozvíjet především v obranném a leteckém průmyslu a také v jaderné energetice.

S premiérem Orbánem jednal Andrej Babiš jak o vzájemné dvoustranné spolupráci obou zemí, tak v rámci Visegrádské skupiny. Shodli se, že je důležité, aby země V4 aktivně diskutovaly i s dalšími členskými státy EU a přispívaly tak k hledání evropských řešení. Potvrdili také, že v budoucnu by se mohli summitů zemí V4 opět účastnit někteří tradiční partneři V4.

V rámci diskuze o bilaterální spolupráci spolu hovořili například o rozvoji železničního spojení v regionu střední Evropy. Ke zlepšení spojení mezi Českou republikou, Slovenskem, Rakouskem a Maďarskem by měla přispět i stálá skupina expertů pro železniční dopravu mezi těmito zeměmi, která vznikla v prosinci loňského roku.

„Jsem velice rád, že jsme dnes diskutovali o projektu vysokorychlostní železnice, včetně možného financování. Lituji, že jsme to u nás neřešili už dávno. Česká republika si nemůže dovolit být mimo páteřní propojení střední Evropy. Rozhodně na tomto projektu budeme chtít spolupracovat, uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Premiér Andrej Babiš uvítal stávající spolupráci mezi českými a maďarskými univerzitami. Smysl vidí i ve společném výzkumném projektu ELI, do kterého budou zapojena laserová centra v ČR, Maďarsku a Rumunsku.

U evropských otázek si oba předsedové vlád potvrdili, že hlavní prioritou je zachování jednoty Evropské unie a soudržnost vnitřního trhu. Země V4 musí společně postupovat i v nadcházející diskuzi o víceletém finančním rámci, kde chtějí podpořit financování nových priorit včetně obrany a bezpečnosti. V oblasti migrace se shodli na nutnosti reformy společné migrační a azylové politiky, protože mechanismus povinných kvót je nefunkční a pro oba státy nepřijatelný. Místo toho je nutné posilování ochrany vnějších hranic a spolupráce se třetími zeměmi.

Premiér Andrej Babiš mluvil s premiérem Viktorem Orbánem i o parlamentních volbách, které Maďarsko čekají 8. dubna 2018.

V pátek se premiér Babiš zúčastnil s dalšími předsedy vlád zemí V4 summitu na téma budoucnost Evropské unie.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie