Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 5. 2019 11:14

Bezpečnostní rada státu se zabývala kybernetickou bezpečností ČR a náklady na její zajištění

Bezpečnostní rada státu se zabývala aktuální problematikou Severoatlantické aliance a Evropské unie v bezpečnostní oblasti, včetně aktuální bezpečnostní situace v České republice.

Bezpečnostní rada státu vzala na vědomí Zprávu o stavu kybernetické bezpečnosti České republiky za rok 2018, která podává přehled v oblasti kybernetické bezpečnosti a popisuje plnění cílů v budování kybernetické bezpečnosti ČR za rok 2018 v oblastech kybernetických hrozeb, kybernetické špionáže, cílů kybernetických útoků, opatření v oblasti kybernetické bezpečnosti, mezinárodní spolupráce, cvičení v této oblasti, vzdělávání a osvěty.

Bezpečnostní rada státu dále zahájila projednávání Přehledu nákladů na zajištění kybernetické bezpečnosti na jednotlivých ministerstvech v České republice, který zpracoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost na základě průzkumu nákladů na zajištění kybernetické bezpečnosti jednotlivých subjektů spadajících do působnosti zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti a o změně souvisejících zákonů (zákon o kybernetické bezpečnosti), a vyhlášku č. 82/2018 Sb., o bezpečnostních opatřeních, kybernetických bezpečnostních incidentech, reaktivních opatřeních, náležitostech podání v oblasti kybernetické bezpečnosti a likvidaci dat (vyhláška o kybernetické bezpečnosti). Projednávání materiálu bylo přerušeno. Současně byla projednávána také problematika implementace předpisů Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a zajištění jejich financování.

Členové Bezpečnostní rady státu byli informováni o stavu řešení strategie mobilních komunikací bezpečnostních a záchranných složek do roku 2030.

Bezpečnostní rada státu vzala na vědomí Výroční zprávu o kontrole vývozu vojenského materiálu, ručních zbraní pro civilní použití a zboží a technologií dvojího užití v České republice za rok 2018, která je periodickým hodnocením dané oblasti a přispívá k transparentnosti a důvěryhodnosti kontrolní politiky ČR v oblasti zahraničního obchodu s vojenským materiálem.

Pro informaci byly na program Bezpečnostní rady státu předloženy Informace o stavu implementace Koncepce rozvoje Policie České republiky do roku 2020 za rok 2018 a materiál Cizinci držitelé cestovních dokladů pro uprchlíky vydaných některým státem EU na základě Úmluvy z 28. 7. 1951, kteří cestují do zemí svého původu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X