Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 7. 2014 8:32

Čtvrtá bilanční cesta premiéra vedla na Ministerstvo průmyslu a obchodu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, 16. července 2014.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, 16. července 2014.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka pokračuje v bilančních návštěvách po jednotlivých resortech, dnes navštívil ministerstvo průmyslu a obchodu. Společně s ministrem Janem Mládkem projednali plnění programového prohlášení vlády, zejména úspěšné získávání nových investic, vytváření nových pracovních míst, systémovou meziresortní podporu ekonomické diplomacie či vznikající energetickou koncepci státu.

Nové investice a nová pracovní místa

Nová vláda a ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci své proaktivní hospodářské politiky podpořily nové významné investice, které s sebou přinesou miliardové investice i stovky nových pracovních míst. Jedním z největších úspěchů je získání strategické investice jihokorejské společnosti Nexen ve výši 22,8 miliardy korun, která pomůže vytvořit více než 1000 nových pracovních míst ve strukturálně postiženém Ústeckém kraji. Velmi důležitá je také vládou schválená investiční pobídka pro společnost Lego Production, které rozšíří výrobu hraček na Kladensku.

Velký zájem o investice v České republice je způsoben především politickou stabilitu, kterou přinesla nová vláda, její veřejný závazek podpory nových investorů a konkrétní kroky, kterými investice podporuje. Vláda připravuje nový zákon o veřejných zakázkách, zákon o liniových stavbách a dílčí úpravy několika zákonů, které se vztahují k výstavbě dopravní infrastruktury, nová pravidla Evropské komise pro regionální podporu si rovněž vyžádají novelu zákona o investičních pobídkách. Novela podpoří především projekty s vysokou přidanou hodnotou a podílem vědy a výzkumu.

Schválený operační Program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Vláda na svém posledním zasedání schválila klíčový program pro podporu českých podnikatelů z fondů Evropské unie v programovacím období 2014–2020. Pro podporu českých podnikatelů je v tomto programu připraveno více než 4 miliony eur (4 316 mil. eur) z Evropského fondu pro regionální rozvoj, což v přepočtu představuje zhruba 116 miliard korun.

Stabilizace agentur CzechInvest a Czechtrade

Premiér Bohuslav Sobotka ocenil také stabilizaci agentur CzechInvest a CzechTrade, podporu exportu a koordinované ekonomické diplomacie a vzájemnou spolupráci s dalšími ministerskými resorty. Dále připomněl, že ministr Mládek je klíčovým vládním garantem pro zajištění energetické bezpečnosti státu, a to zejména v kontextu latentní krize v dodávkách plynu z Ruska přes Ukrajiny a v ohrožení zájmů dalších zemí EU, zejména V4. Proto je potřeba usilovně pracovat na energetické bezpečnosti státu, odolnosti proti rozsáhlým poruchám a výpadkům dodávek energií a udržitelnosti energetiky, na diverzifikaci zdrojů energetických surovin, především ropy a zemního plynu, přičemž energetický mix je nutnou podmínkou stabilní situace v energetice ČR.

Nová energetická koncepce

 Premiér Sobotka projednal společně s ministrem Mládkem rovněž nově vznikající energetickou koncepci státu. Jedná se o významný dokument, který určí energetickou bezpečnost a nezávislost státu, včetně udržení konkurenceschopnosti. Koncepce by měla být připravena do konce letošního roku.

Další bilanční cesta předsedy vlády ČR povede již ve čtvrtek 17. července 2014 k ministrovi pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřímu Dienstbierovi.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie