Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 4. 2017 15:59

Bohuslav Sobotka: Chci, aby mzdy zaměstnanců v ČR dál rostly. Budeme pokračovat ve zvyšování minimální mzdy i platů ve veřejném sektoru

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal ve Strakově akademii s vedením průmyslových odborových svazů, 18. dubna 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal ve Strakově akademii s vedením průmyslových odborových svazů, 18. dubna 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal v úterý 18. dubna 2017 ve Strakově akademii s vedením průmyslových odborových svazů. Jednali společně především o mzdové konvergenci v rámci zemí Evropské unie a nástrojích, které mají vláda i odbory pro její posilování. Premiér Bohuslav Sobotka se s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou shodli, že důležité pro další růst platů v ČR je především pokračovat v pravidelném zvyšování minimální mzdy. Sbližování platů zaměstnanců, životní úrovně občanů i hospodářské prosperity napříč státy EU jsou jedny z důležitých priorit, které vláda Bohuslava Sobotky po celou dobu prosazuje.



Premiér Sobotka po jednání s představiteli odborových svazů v průmyslu ocenil, že se díky iniciativě českých odborů daří tlačit na růst mezd. Nízké mzdy předseda vlády považuje za vážný problém české ekonomiky. Jejich výše totiž neodpovídá skutečné produktivitě práce, kterou čeští zaměstnanci odvádějí ve srovnání s kolegy v západní Evropě.

Vláda má podle premiéra Sobotky tři důležité nástroje, jak na zvyšování příjmů českých zaměstnanců tlačit.

„Vláda, kterou vedu, je vládou zvyšování platů. Každý rok jsme prosadili zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru, po dlouhých sedmi letech jsme rozmrazili minimální mzdu a pravidelně ji navyšujeme. Tyto kroky vedou k tomu, že v naší zemi konečně začaly platy růst. Pro další úspěšný nárůst platů je potřeba věnovat se intenzivně především třem oblastem.  První je další navýšení minimální mzdy, chci, aby od roku 2018 tvořila minimální mzda 40 % průměrné mzdy v ČR. Dále chci pokračovat v pravidelném zvyšování platů zaměstnanců ve veřejném sektoru. Ten podobně jako růst minimální mzdy má motivační roli, vytváří větší konkurenci na trhu práce. Třetím klíčovým nástrojem vlády je aktivní politika zaměstnanosti. Pokud budeme podporovat export, investice, povede to k tomu, že udržíme nízkou nezaměstnanost v ČR. A nízká nezaměstnanost má opět pozitivní vliv na růst mezd. Za vládu mohu garantovat, že tyto kroky, které povedou k dalšímu zvýšení mezd v ČR, budu intenzivně prosazovat a budou rovněž rozpočtovými prioritami pro rok 2018,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Vláda Bohuslava Sobotky zároveň systematicky vyvíjí tlak na zvyšování příjmů českých zaměstnanců. Podařilo se prosadit zvýšení minimální mzdy na 11 000 korun, vláda nařídila zvýšit příjmy řidičům linkových autobusů, učitelům, lékařům a zdravotníkům a také státním zaměstnancům, hasičům či policistům. Průměrná mzda na konci roku 2016 stoupla na 28 152 korun, což je o téměř 2 500 korun více než v roce 2014, kdy současná vláda nastupovala do funkce.

Další zvyšování minimální mzdy a také platů a mezd v klíčových resortech se plánuje na příští rok. Podle premiéra vláda připraví po dohodě s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou návrh na zvýšení minimální mzdy od 1. ledna 2018. Návrh by měl reflektovat závazek vlády navýšit minimální mzdu na úroveň 40 procent průměrné mzdy v České republice. V plánu je také desetiprocentní zvýšení tarifů pro pracovníky ve zdravotnictví, s čímž počítá i vládou schválené navýšení plateb ze státního rozpočtu do systému veřejného zdravotního pojištění.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie