Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 3. 2017 13:06

Bohuslav Sobotka: Malým a středním podnikům bude Českomoravská záruční a rozvojová banka pomáhat i prostřednictvím EU fondů

Dnes jsem vládu informoval o záměru Ministerstva průmyslu a obchodu podpořit malé a střední podnikatele prostřednictvím úvěrů Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Myslím si, že rozvoj menších českých firem by měl v budoucnu patřit k hlavním úkolům ČMZRB.

Za tímto účelem bude mezi MPO a ČMZRB uzavřena dohoda o vytvoření a správě úvěrového a záručního fondu pro realizaci programu EXPANZE, který spadá pod Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Smyslem EXPANZE je usnadnit přístup malých a středních podniků k bankovním úvěrům a zvyšovat podnikatelskou aktivitu ve státem podporovaných regionech.

Alokace programu na celé programovací období 2014–2020 činí přibližně 8,8 miliardy korun. Dohody o financování pomoci mezi ČMZRB a MPO budou uzavřeny na dobu neurčitou, což v praxi znamená, že budou ukončeny až po splacení všech poskytnutých úvěrů.

Vláda usiluje o podporu malých a středních podniků dlouhodobě. Například v listopadu 2016 jsme schválili program ENERG, který unikátně kombinuje rozvoj podniků a ochranu životního prostředí. ENERG umožňuje malým a středním podnikům v Praze čerpat peníze na energetické úspory, což by mělo vést k jejich větší konkurenceschopnosti.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie