Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 3. 2017 12:00

Bohuslav Sobotka: Nezaměstnaných dál ubývá, potěšující je především vývoj u mladých lidí

Únorová data o nezaměstnanosti zveřejněná Úřadem práce ČR jsou potvrzením pozitivního vývoje na trhu práce v posledních měsících. Daří se snižovat nejen nezaměstnanost obecně – počty nezaměstnaných se v únoru dostaly na nejnižší úroveň od roku 2008 a ve srovnání s loňským rokem je evidováno o zhruba 81 000 uchazečů o práci méně, ale daří se snižovat například i počty nezaměstnaných ve skupině mladých. V této kategorii poklesl meziročně počet nezaměstnaných o 5 356 osob.

Fakt, že mladí lidé snáze nacházejí uplatnění, považuji za velmi důležitý. Jednak na dnešní mladé generaci bude jednou stát budoucnost celé naší společnosti, jednak je důležité, aby si mladí lidé od počátku osvojovali pracovní návyky. Nezaměstnanost v této věkové kategorii je tedy společensky dvojnásob škodlivá.

Za velmi pozitivní považuji rovněž údaj o počtu nabízených volných pracovních míst. I ten se meziměsíčně i meziročně zvýšil a na trhu práce v tuto chvíli chybí asi 150 000 zaměstnanců. To je důkaz, že naše ekonomika šlape, že se i díky vládním prorůstovým programům a pobídkám daří vytvářet nová pracovní místa. Zároveň je to ale i úkol zasadit se o posílení nabídky pracovních sil tam, kde nejvíce chybí – především v kvalifikovaných technických a dělnických profesích.

Výsledky vývoje nezaměstnanosti jsou důkazem, že vláda nepodceňuje vývoj na trhu práce ani v době ekonomického růstu a realizuje další opatření dle aktuálních potřeb trhu práce. Máme nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie. Musíme využít dobré kondice naší ekonomiky a dostat co nejvíce z lidí zpátky na trh práce. Na to se nyní musí Ministerstvo práce a sociálních věcí prioritně soustředit a k aktivizaci nezaměstnaných použít všechny dostupné nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, ale i kontrolní činnosti a opatření na slaďování rodinného a pracovního života. Je důležité dát lidem práci a také důstojné pracovně právní podmínky včetně adekvátního finančního ohodnocení.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie