Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 5. 2017 11:49

Bohuslav Sobotka: Schválení novely zákona o elektronických komunikacích otevírá zákazníkům cestu k lepším a levnějším mobilním službám

Naše vláda splnila další z důležitých slibů, které dala občanům. Schválení novely zákona o elektronických komunikacích, které jsme si museli vybojovat proti odporu silné lobby poskytovatelů služeb satelitního televizního vysílání, přinese jednak zásadní modernizaci televizního vysílání v ČR a jednak povede i k posílení práv a k větší ochraně klientů mobilních operátorů.

Situace na českém trhu v oblasti telefonního a datového připojení je dlouhodobě neúnosná. Čeští zákazníci platí za volání a data mnohem více než klienti mobilních operátorů v okolních zemích. Zakonzervovaná situace na trhu navozuje až dojem kartelové dohody. Vyvázat se ze smlouvy a přejít i se svým číslem k jinému, výhodnějšímu operátorovi je zdlouhavé, komplikované, a pokud k tomu dojde před vypršením smlouvy, a to i ze zásadních důvodů, zákazník platí penále. Naproti tomu poskytovatelé služeb mohou beztrestně smluvní podmínky měnit, a to i v neprospěch zákazníka.

Tuto praxi chceme novelou změnit. Zákazník musí dostat více práv, musí být ten, kdo rozhoduje, zda nové podmínky nabídnuté poskytovatelem přijme, a pokud se s nimi neztotožní, musí mít právo bez dalších sankcí odejít jinam. Chceme, aby na tuto možnost v případě změny smluvních podmínek musela sama firma klienty upozornit. Chceme, aby v případě žádosti převedla číslo za deset dnů, a ne za měsíc, jako je tomu dnes. Jsem přesvědčen, že tyto změny navíc vyvolají tlak na poskytovatele, aby své služby zlevnili a přiblížili ceny a nabídku evropskému standardu.

Novela také významně posiluje pravomoci Českého telekomunikačního úřadu při kontrole, a především při postihování případných prohřešků. Razantně se zvyšují možné sankce. Chceme, aby neměly jen reputační charakter, ale aby v případě závažného nebo opakovaného prohřešku viníka citelně zasáhly. Proto jsme prosadili, aby k pevně daným sumám přibyla i možnost udělit pokutu podle procenta z čistého obratu firmy.

A co se týče nového standardu televizního vysílání DVB-T2. Ano, většina českých domácností si bude muset vyměnit televizor, ale čas na to budou mít až do roku 2021, kdy přechod skončí. Výměnou za to však diváci dostanou mnohem širší nabídku televizních programů, než kolik je schopna nabídnout současná síť, a také daleko lepší kvalitu vysílání a další výhody, které umožní modernější systém přenosu. Uvolněnou frekvenci navíc budou moci využít poskytovatelé rychlých mobilních sítí.

Věřím, že novela projde hladce i v Senátu, aby mohla co nejdříve usnadnit život našim občanům a mohl být nastartován proces zásadní modernizace zemského televizního vysílání.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie