Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 11. 2012 13:59

Boj proti černému trhu s lihovinami přitvrdí

Z analýzy činnosti státní správy v oblasti postihování černého trhu s alkoholem, kterou si nechala vláda vypracovat ministerstvem financí spolu s ministerstvy vnitra, zemědělství, průmyslu a obchodu a zdravotnictví, vyplývá řada nedostatků.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Materiál se zabývá činností souvisejících orgánů v boji proti černému trhu s alkoholem, tedy Celní správy, orgánů ochrany veřejného zdraví, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, České obchodní inspekce, policie a územních finančních orgánů.

Předmětem analýzy je výkon státní správy v oblasti postihování černého trhu s alkoholem za období od ledna 2010 do letošního října 2012. Zabývá se také návrhy nelegislativních opatření, která by měla tyto nedostatky napravit. „Na zprávě jsme pracovali velmi intenzivně ve spolupráci s externími experty,“ uvedl dnes ministr financí Miroslav Kalousek. „Jsme přesvědčeni, že je věcná, že je kritická a že se nesnaží nic zamést pod koberec,“ dodal ministr Kalousek.

Výkon státní správy v oblasti postihování černého trhu s alkoholem vykázal podle zjištění řadu nedostatků. Přestože státní správa v oblasti lihu fungovala, a to včetně probíhajících kontrol a následného odhalování nelegálního alkoholu, problémem byla například nedostatečná vzájemná komunikace jednotlivých orgánů či liknavý přístup některých odpovědných osob, ale i mírné postihy. „Můžeme směle říct, že nikde nedošlo k systémovému selhání, ale samozřejmě všude lze odhalit nedostatky, které jsou v této zprávě popsány,“ řekl k výsledku analýzy ministr financí Kalousek.Ministr financí Miroslav Kalousek před jednáním vlády, 14. listopadu 2012

Státní správa musí zlepšit vzájemnou komunikaci

Analýza upozorňuje zejména na nutnost zvýšit prioritu kontrol trhu s lihovinami pro budoucí období. Materiál dále doporučuje také zlepšení vzájemné komunikace a sdílení informací mezi jednotlivými orgány. Mělo by tak dojít k nastavení efektivního mechanismu pro dlouhodobou výměnu poznatků mezi všemi orgány veřejné moci, jejichž získané informace mohou být využity pro státní kontrolu nebo v trestním řízení. Zamezí se tak mimo jiné i nehospodárnému a neefektivnímu duplicitnímu zjišťování.

Možnosti, jak nejlépe využít veškeré získané poznatky různých orgánů, má koordinační skupina zastoupená všemi kontrolními orgány, jejíž vznik analýza navrhuje. Mezi náměty na zlepšení jsou navrženy i některé legislativní změny. Týkají se především zákona o spotřebních daních, zákona o lihu, zákona o povinném značení lihu či trestního zákoníku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie