Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 12. 2008 7:00

Češi mohou být na novou roli našeho státu hrdí, říká premiér Mirek Topolánek

Předseda vlády Mirek Toplánek v komentáři k českému předsednitví občanům připomíná, že tato nová role pro náš stát představuje po mnoha desítkách let příležitost podílet se na utváření evropské, případně světové politiky. Česká republika je na převzetí odpovědnosti připravena a její občané na to mohou být hrdí, říká premiér.


Premiér: Je to pro nás po mnoha a mnoha letech příležitost, jak dělat nejenom domácí, ale také evropskou, případně světovou politiku
Předseda vlády ČR M. TopolánekObčané by měli vědět, že odpovědnost je nejenom na vládě, ale že svým způsobem dopadá i na ně," připomíná premiér. "V tom půlroce budeme národem a zemí, ke které se budou upírat zraky nejenom Evropanů, ale také celé řady zemí, které doufají, že se vyřeší řada jejich problémů," upřesňuje Mirek Topolánek. Mezi takové země patří například pobaltské státy, usilující o vyřešení problémů s propojením elektrické soustavy, nebo také balkánské země, které doufají, že během našeho předsednictví dojde k urychlení procedur v přístupovém procesu rozšiřování Evropské unie. "Jsou o také země africké, země Středního východu. Uskuteční se zde jednání se zeměmi Latinské Ameriky."

Oficiální logo českého předsednictví"Vím, že to mnoho lidí nezajímá, ale bylo by dobře, aby lidé věděli a byli trochu hrdí na to, že právě toto bude mít Česká republika na starosti a že na sebe přebírá tuto odpovědnost," připomíná Mirek Topolánek.
 Předsednictví podle premiérových slov rozhodně není pouhou ceremoniální záležitostí. "Zastupujeme Evropskou unii navenek - například na jednání G20, které se bude týkat finanční krize, kde určitě budeme mít mandát pro to, abychom do toho promluvili," upozorňuje premiér. "Po mnoha a mnoha desítkách let to pro nás je určitá příležitost, jak dělat nejenom domácí, ale také tu evropskou, případně světovou politiku."

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie