Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 7. 2007 10:50

Česká delegace navštívila Etiopii

Česká delegace v čele s vicepremiérem Jiřím Čunkem se na státní návštěvě Etiopské federativní demokratické republiky setkala s jejími nejvyššími představiteli.

Jiří Čunek, který se setkal s prezidentem Girma Woldegiorgisem, s předsedou vlády Meles Zenawim, s vicepremiérem Addisu Legessem, s předsedou parlamentu Teshome Toga Chanakou, na jednáních ocenil především nedávný státnický akt, jímž bylo odpuštění trestu příslušníkům opozice, které v polovině července letošního roku etiopský soud poslal na doživotí za údajný pokus o svržení vlády a podněcování k násilí.

Česká delegace absolvovala také podnikatelský seminář, jehož účelem bylo zlepšit hospodářské vztahy a obchodní výměnu mezi ČR a Etiopií, které mají dosud určité rezervy. Vicepremiér vyjádřil víru ve zvýšení obchodní výměny mezi ČR a Etiopií a jmenoval perspektivní oblasti, jimiž jsou hydroenergetika, lázeňství nebo budování infrastruktury - zejména rekonstrukce etiopských letišť, dále textilní a obuvnický průmysl či kooperaci v obranném průmyslu.

Česká delegace ocenila Etiopii jako zemi s tisíciletou tradicí a také jako zemi, která má jedny z nejdelších diplomatických vztahů s ČR v rámci Afriky. Vicepremiér ocenil stabilizační roli Etiopie v regionu, její účast v mírových misích a řekl, že význam této země přesahuje africký kontinent.

Během této návštěvy byla také podepsána dohoda o zamezení dvojího zdanění, jež by měla přispět ke zlepšení obchodních vztahů. Jiří Čunek spolu s premiérem Etiopské federativní demokratické republiky hovořili i o možnosti opětně zřídit velvyslanectví Etiopie v Praze. Etiopská strana ocenila účast ČR na rozvojové spolupráci v Etiopii a také akce humanitárních organizací, jmenovitě společnosti Člověk v tísni.

Český vicepremiér Jiří Čunek se setkal také s patriarchou etiopské ortodoxní církve Abune Paulosem, s nímž vicepremiér probral otázky uchování duchovních hodnot v moderní společnosti.

Vicepremiér Jiří Čunek na cestě do Afriky nahradil v čele české delegace šéfa vlády Mirka Topolánka. Státní návštěvy, která se konala od úterka do čtvrtka, se zúčastnily i ministryně Vlasta Parkanová a Džamila Stehlíková. Ministryně obrany Parkanová si v Etiopii prohlédla domovskou základnu českých letounů L-39 Albatros, které tamní armáda využívá.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie