Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 12. 2008 13:50

Česká republika bude reprezentovat NATO v Srbsku

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer a ministr obrany Srbska Dragan Šutanovac podepisují letos v říjnu dohodu o spolupráci
Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer a ministr obrany Srbska Dragan Šutanovac podepisují letos v říjnu dohodu o spolupráci
Český zastupitelský úřad v Bělehradě bude od 1. ledna tzv. Kontaktní ambasádou NATO v Srbsku. Formálně to dnes v Bruselu potvrdila Severoatlantická rada (NAC).

Česká republika o roli Kontaktní ambasády v Bělehradě usilovala především proto, že region západního Balkánu patří mezi naše klíčové zahraničně politické priority. Cílem je přitom pomáhat této oblasti v integraci do euroatlantických struktur.

Znamená to, že Česká republika bude po následující dva roky v Srbsku reprezentovat NATO a informovat o aktivitách aliance například srbské politiky, novináře a širší veřejnosti, ale také srbské vojenské představitele, odborné akademické kruhy, firmy i nevládní organizace. Zároveň bude česká ambasáda v Bělehradě pomáhat při organizaci cest vojenských a civilních představitelů NATO do Srbska, pracovníci úřadu se budou účastnit těchto akcí, a také jim zajišťovat medializaci a vyhodnocovat jejich výsledek.

Česká republika získala prestižní roli Kontaktní ambasády už popáté. Předtím NATO reprezentovala dvakrát v izraelském Tel Avivu, a jednou v rakouské Vídni a litevském Vilniusu.

Síť aliančních Kontaktních ambasád byla vytvořena v roce 1992 na podporu činnosti Severoatlantické rady spolupráce, která se v roce 1997 změnila na Radu euroatlantického partnerství. Úkolem Kontaktních ambasád je reprezentovat NATO v zemích, které nejsou jeho členy, ale jsou partnery aliance.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie