Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 4. 2015 14:06

Česká republika pomůže postiženému Nepálu, do země vyšle speciální tým zdravotníků

Vláda ČR dnes rozhodla o pomoci pro Nepál, který postihlo v minulých dnech ničivé zemětřesení, jež si vyžádalo tisíce obětí. Česká vláda vyšle do oblasti speciální zdravotnický traumatým. V oblasti bude působit nejméně 14 dní.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Předsunutá zdravotnická jednotka neboli traumatým ČR je mobilní zdravotnický útvar poskytující chirurgickou, traumatologickou a resuscitační péči a pomoc při popáleninových úrazech na místě hromadného neštěstí a katastrof v zahraničí. Tvoří ho 36 zdravotníků a 13 příslušníků Hasičského záchranného sboru Praha.

Předpokládané náklady včetně letecké přepravy činí 20 milionů korun, které Ministerstvo financí uvolní z rozpočtové rezervy. Tým by mohl odletět dnes v noci.

Vláda se rovněž zabývala situací českých občanů v Nepálu a ocenila dosavadní úsilí velvyslanectví ČR v Dillí a honorárního konzulátu ČR v Káthmándú, které průběžně kontaktují občany České republiky a poskytují jim příslušnou konzulární pomoc.

Českým občanům v Nepálu, kteří mají zájem o návrat do České republiky, Ministerstvo zahraničních věcí nabídne možnost letět zpátky speciálním letadlem, které přiletí s traumatýmem.

Ničivé zemětřesení zasáhlo zhruba čtvrtinu země včetně hlavního města Káthmándú v sobotu 25. dubna. Hlášeno je zhruba 2 500 obětí na životech, kompletní situaci se ale prozatím nepodařilo zmapovat. Doplněním oficiální pomoci České republiky jsou také aktivity humanitárních neziskových organizací, které pořádají veřejné sbírky.  

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie