Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 7. 2015 0:43

Česká republika přijme do roku 2017 celkem 1500 migrantů

Tisková konference po jednání vlády 8. července 2015
Tisková konference po jednání vlády 8. července 2015
Vládní kabinet na svém zasedání ve středu 8. července 2015 rozhodl, že Česká republika v rozmezí let 2015 až 2017 přijme celkem 1500 uprchlíků. Dále vláda projednala dofinancování sociálních služeb či návrh lokalit zvýhodněných průmyslových zón.

Přijímaní migrantů

Ministr vnitra Milan Chovanec informoval členy vlády o možnostech přijetí uprchlíků. Vláda rozhodla o přijetí celkem 1500 migrantů v rozmezí let 2015 až 2017. Vláda následně schválila pro ministra vnitra Chovance mandát k dalšímu vyjednávání v Lucemburku.

„V rámci jednorázové solidární akce, která se uskuteční v celé EU, přijme Česká republika dobrovolně v letech 2015 až 2017 celkem 1500 uprchlíků. Celý proces bude mít vláda pod svou kontrolou, a to zejména z bezpečnostního hlediska. Jednorázové částečné přerozdělení uprchlíků vnímám jako naši nezbytnou pomoc v současné krizové situaci, která odpovídá možnostem České republiky, nikoliv jako řešení problému, který má dnes Evropa s migrací. Trváme jako republika na tom, že EU se musí nyní primárně věnovat zajištění řádného fungování schengenské hranice a realizaci návratové politiky u nelegálních ekonomických migrantů. Je také nutno razantně zasáhnout proti pašeráckým sítím a stabilizovat země, které jsou zdrojem migračních vln včetně vybudování zařízení pro žadatele o azyl mimo hranice EU,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Příští týden vláda projedná materiál, který řeší problém koncepčně, a to včetně finančního a personálního zabezpečení.

Dofinancování sociálních služeb

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda také rozhodla o dofinancování sociálních služeb ohrožených omezením či zánikem pro rok 2015. Ministerstvo práce a sociálních věcí na dofinancování uvolní částku 720 milionů korun. Bez této vládní podpory by hrozilo omezení či zánik až 440 zařízení poskytujících sociální služby po celé republice. Vláda také tímto krokem vychází vstříc přání krajů.

Vláda řeší nedostatek financí v této oblasti od svého nástupu a je to také součástí jejího programového prohlášení. Už dříve schválila posílení prostředků na mzdy zaměstnanců v sociálních službách o 750 milionů korun pro rok 2015 a přidáno dostali také pracovníci poskytující přímou péči seniorům, handicapovaným nebo dětem. Dalších zhruba 335 milionů korun uvolnila pro rok 2014 na zachování sítě sociálních zařízení.

Zvýhodněné průmyslové zóny

Na středeční schůzi členové vlády schválili zřízení takzvaných zvýhodněných průmyslových zón, které nabídnou investorům ještě atraktivnější formy podpory. Na jedno pracovní místo jim stát přispěje 300 tisíc korun a nabídne jim i zcela novou pobídku – osvobození od daně z nemovitých věcí na pět let. Zóny se nacházejí v regionech nejvíce postižených strukturální nezaměstnaností. Konkrétně jde o zóny Ostrava – Mošnov, Most – Joseph a Holešov. Prozatím se jedná o pilotní projekt, který může být v budoucnu ještě rozšířen.

Vládě se daří získávat významné zahraniční investice a plní tak svůj závazek podpory růstu ekonomiky a tvorby nových pracovních míst. Mimo jiné také rozšířila okruh území, kde je možné poskytnout investiční pobídky, a investory cíleně láká i do regionů s vyšší nezaměstnaností.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-8--cervence-2015-132696/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie