Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 4. 2015 14:41

Česká vláda podporuje zapsání děl Josipa Plečnika na seznam UNESCO

Předseda vlády Bohuslav Sobotka potvrdil, že česká vláda bude podporovat snahu zapsat architektonická díla Josipa Plečnika na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Premiér to uvedl po dnešní schůzce se slovinským premiérem Mirem Cerarem v Lublani, kde je na dvoudenní pracovní návštěvě. Snaha zapsat Plečnikova díla do seznamu UNESCO je společnou iniciativou české a slovinské vlády.

Jak ve Slovinsku, tak v České republice zanechal řadu významných děl slovinský architekt Josip Plečnik a já jsem velmi rád, že se naše země dohodly na společné iniciativě a budeme se snažit o to, aby dílo tohoto významného slovinského architekta bylo zapsáno na seznam UNESCO. Pevně věřím, že spolupráce České republiky a Slovinska v této oblasti bude úspěšná,“ uvedl premiér.

Architekt Josip Plečnik realizoval ve 20. a 30. letech významné úpravy Pražského hradu včetně úpravy prezidentského bytu, zahrad a mimo jiné i Španělského sálu. Mezi jeho díla patří i úprava prezidentského zámku v Lánech nebo kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech. Jeho další projekty jsou realizovány v Broumově a na Křivoklátě. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie