Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 7. 2009 9:32

Česká vláda zavádí víza pro kanadské diplomaty

Předseda vlády Jan Fischer a ministr zahraničí Jan Kohout na tiskové konferenci / PM Jan Fischer and Jan Kohout, Minister of foreign affairs
Předseda vlády Jan Fischer a ministr zahraničí Jan Kohout na tiskové konferenci / PM Jan Fischer and Jan Kohout, Minister of foreign affairs
Vláda se na mimořádném jednání dohodla na reakci České republiky na zavedená víza při cestě do Kanady.

„Vláda ČR vnímá zavedení vízové povinnosti pro občany ČR jako jednostranný a nevlídný krok Kanadské strany,“ řekl k zavedením víz premiér Jan Fischer. Vláda proto požádá členské státy Evropské unie o reakci. Do tří měsíců by měla Evropská komise k zavedení víz vydat pro členské státy doporučení.  "Snažili jsme se intenzivním jednáním tento krok zvrátit jak na úrovni expertní, tak na úrovni politické. ČR vnímá tento krok jako nesprávný," dodal premiér.

 
Ministr zahraničních věcí Jan Kohout zároveň okamžitě povolá zpět do Prahy českého velvyslance v Kanadě. Zavedení víz není podle ministra krátkodobé a může být zavedeno na několik let. Zároveň se ministr Kohout domnívá, že zavedená víza jsou součástí kanadské volební kampaně a prostřednictvím České republiky si Kanada řeší své problémy.
 
Historie zavádění víz
 
V důsledku zvýšené migrace občanů ČR, příslušníků romské komunity, Kanada poprvé v říjnu 1997 opětovně vízovou povinnost pro občany ČR zavedla. V letech 1996 – 1997 požádalo o azyl v Kanadě přibližně 1 500 českých Romů. Česká strana reagovala recipročně až v dubnu roku 2001 a od té doby až do vstupu ČR do EU občané Kanady vízové povinnosti při cestách do ČR podléhali.
 
Po dlouhých a náročných jednáních Kanada opětovně zrušila vízovou povinnost pro občany ČR k 1. listopadu 2007. Od té doby do konce března 2009 podalo žádost o azyl celkem 1 565 občanů ČR. Česká republika se v lednu 2009 podílela na celkovém počtu podaných žádostí 4,33% a v únoru 5,77 %.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie