Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 1. 2009 12:08

České předsednictví představilo kulturní program

Místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, ministr kultury Václav Jehlička a náměstkyně ministra zahraničních věcí Helena Bambasová dnes představili kulturní program českého předsednictví Evropské unie.

V jeho rámci se uskuteční více než 600 kulturních událostí. V České republice se jich bude konat zhruba 100, se 60 se počítá v Bruselu a dalších asi 450 se uskuteční v Evropě i ve světě. Na akce organizované Útvarem místopředsedy vlády pro evropské záležitosti bylo vyčleněno 22,5 milionu korun. České předsednictví bude doprovázet jak kulturní program pro širokou veřejnost, tak prestižní akce pro delegáty zemí EU a další zahraniční hosty.

Na rok 2009, kdy Česká republika stojí v čele EU, připadají dvě důležitá výročí, která ovlivní i kulturní pojetí českého předsednictví. Jedná se o výročí dvaceti let od pádu „železné opony“ a výročí pěti let od historicky největšího rozšíření EU. Rok 2009 je také Evropským rokem kreativity a inovací. Kulturním programem předsednictví se v neposlední řadě bude prolínat i motto českého předsednictví „Evropa bez bariér“. Česká republika zorganizuje mimo jiné několik výstav, které připomenou život v totalitě, uctí památku obětí holocaustu či se zamyslí nad mottem „Evropa bez bariér“. Mezi skutečné lahůdky bude patřit premiéra rockové opery CA Ira od zakládajícího člena legendární skupiny Pink Floyd Rogera Waterse, která bude součástí slavnosti u příležitosti pátého výročí vstupu České republiky do Evropské unie.

K nejvýznamnějším kulturním událostem bude patřit také slavnostní zahájení českého předsednictví v Národním divadle v Praze, které proběhne 7. ledna v režii bratří Formanů. Pro širokou veřejnost jsou připraveny tzv. „Eurofestivaly“, které budou doprovázet zasedání ministrů v jednotlivých regionech ČR. Eurofestivaly jsou vynikající příležitostí, jak přiblížit předsednictví občanům jednotlivých regionů, a naopak, jak daný region zviditelnit v Evropě.

České předsednictví doprovodí i hudební festival United Islands of Prague, který se uskuteční ve dnech 18. – 21. června 2009. Tak jako v době svého zrodu bude tématicky spojen s děním v EU. První ročník festivalu oslavil v roce 2004 vstup ČR do Evropské unie. Letos uzavře české předsednictví volně přístupnou hudební přehlídkou v centru Prahy.

Součástí předsednictví bude i další známý hudební festival, a sice Smetanova Litomyšl, na kterém zazní i „Má vlast“ Bedřicha Smetany. Festival, který se uskuteční koncem června, bude i symbolickým předáním předsednického žezla Švédsku.

Na kulturním programu českého předsednictví se podílely Útvar místopředsedy vlády pro Evropské záležitosti, ministerstvo kultury, ministerstvo zahraničních věcí, kraje, zahraniční zastoupení i externí subjekty.

Pro Českou republiku je předsednictví neopakovatelná příležitost, při které může potvrdit svou pozici kulturní vyspělé země a blíže občanům celé Evropské unie představit své tradice. Může se zároveň prezentovat jako moderní a dynamická země, které nejsou cizí ani nové trendy.

Kompletní kulturní kalendář předsednictví naleznou zájemci na webové stránce předsednictví www.eu2009.cz.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie