Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 1. 2009 15:49

České předsednictví svolalo Radu ministrů pro energetiku zemí EU

Setkání M. Topolánek-J.Barroso
Rychlému startu předsednictví České republiky vyjádřil předseda Evropské komise José Manuel Barroso plnou podporu. Stěžejními tématy jednání českého premiéra s J. M. Barrosem byla hned dvě prioritní témata českého předsednictví.

Předsednictví ČR aktivně řeší dodávky plynu do Evropské unie a situaci v pásmu Gazy

Premiér Mirek Topolánek v úvodu tiskové konference v novém tiskovém sále Strakovy akademie poznamenal, že start českého předsednictví byl rychlejší, než kdokoli čekal. Hned první stěžejní téma jednání premiéra s předsedou Evropské komise se týkalo energetiky, která je jednou ze tří priorit českého předsednictví. Premiér Mirek Topolánek potvrdil, že Evropská unie bude ve čtvrtek 8. ledna jednat o vyslání monitorovací mezinárodní mise, která by měla sledovat dodávky ruského plynu z Ruské federace přes Ukrajinu do Evropy. Prioritou je podle premiérových slov okamžité nastavení dodávek plynu do Evropy. "Všechny ostatní otázky mohou být řešeny následně," uvedl Mirek Topolánek. Současně potvrdil, že na 12. ledna byla českým předsednictvím do Bruselu svolána mimořádná Rada ministrů pro energetiku. "Aby mohli ministři evropských zemí řešit ten problém, pokud k tranzitním dodávkám nedojde," uvedl premiér s důrazem na očekávání obratu k lepšímu. Předseda Evropské komise J. M. Barroso na adresu pře mezi Ruskou federací a Ukrajinou uvedl, že pokud nebudou dodávky plynu okamžitě obnoveny, ztratí obě země na důvěryhodnosti.

Tématem jednání byla také situace v Gaze a výsledky snah evropské diplomacie v čele s předsedou Rady ministrů zahraničních věcí EU a českým ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem. Premiér výrazně ocenil kroky evropské diplomacie pod vedením českého ministra zahraničních věcí, jejichž správné směřování bylo potvrzeno dosažením egyptsko- francouzského návrhu. Oba političtí představitelé dále výrazně ocenili dosažení pokroku v umožnění dodávek humanitární pomoci do postižené oblasti a označili uzavření příměří jako klíčový cíl všech souvisejících jednání.

J. M. Barroso v průběhu tiskové konference několikrát ocenil přípravy České republiky na svoji roli předsednické země. "Ze strany komise učiníme vše, co budeme moci, abychom tuto roli podpořili," uvedl José Manuel Barroso, který ocenil angažovanost premiéra Mirka Topolánka při řešení nově vzniklých a zásadních událostí. Českou kreativitu, angažovanost a ducha společenství označil jako důležité rpvky úspěchu Evropy, která se na jarním jednání Rady EU bude zabývat plány na zotavení evropských ekonomik.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Audiozáznam tiskové konference premiéra Mirka Topolánka a předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa

Fotogalerie [F] fotogalerie