Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 6. 2009 14:47

České předsednictví úspěšně zakončilo Evropskou radu

Ve dnech 18. a 19 června se uskutečnila Evropská rada pod vedením českého premiéra Jana Fischera.

Na Evropské radě byly pod taktovkou českého předsednictví schváleny záruky slíbené Irsku, aby mohlo uspořádat nové referendum k Lisabonské smlouvě. Byla též nalezena shoda na osobě, která by měla vést příští Evropskou komisi, odsouhlaseny závěry ke klimatické změně a dosažena politická dohoda na novém rámci evropského finančním dohledu.

České předsednictví vyjednalo schválení textu irských záruk přijatelného jak pro Irsko, tak i pro ostatní členské státy - to je velký úspěch a dobrá zpráva pro celou Evropu. Jedná se o objasňující text, který nemění Lisabonskou smlouvu. Záruky nepovedou ke znovuotevření procesu ratifikace. Týkají se daní, neutrality Irska a sociálních záležitostí. Vztahují se však nejen na Irsko, ale například v daňové oblasti i na ostatní členské státy.

Jde o právně závazné Rozhodnutí hlav států a předsedů vlád v plném souladu s Lisabonskou smlouvou. Umožní Irsku stanovit datum pro referendum a v případě pozitivního výsledku rychlé přijetí smlouvy. To představuje důležitý krok ke zefektivnění rozšířené Evropské unie a institucionální stabilitě.

Jednání během summitu EU jednoznačně potvrdila zájem na institucionální stabilitě Unie a přání mít silného předsedu a silnou Komisi. Státníci se shodli, že opatření, která Evropská unie přijala v boji proti ekonomické krizi, se ukazují jako účinná, pomohla minimalizovat dopady krize a měla by přispět k nalezení stability.

„České předsednictví přijelo na tento summit podpořit stabilitu Evropské unie a jsem rád, že v tomto ohledu máme úspěch ve třech klíčových oblastech: institucionální, finanční a ekonomické a v oblasti ochrany klimatu,“ řekl Jan Fischer

Vzhledem k mimořádné komplexnosti programu Evropské rady absolvovali před jejím konáním premiér, ministr zahraničí a ministr pro evropské záležitosti cestu po evropských zemích, tzv. „tour de capitales“, kdy se svými partnery jednali o přípravě Evropské rady.

Výběr z programu premiéra:

V pondělí 8. června navštívil premiér Brusel, kde se setkal s generálním tajemníkem NATO Jaap de Hoop Schefferem.

V úterý 9. června premiér posnídal s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem a v odpoledních hodinách navštívil Německo, kde jej přijala kancléřka Angela Merkel.

Ve středu 10. června se Jan Fischer ve Švédsku setkal se svým protějškem Fredrikem Reinfeldtem.

V pátek 12. června navštívil premiér Francii. V hlavním městě jej přijal prezident Nicolas Sarkozy.

V pondělí 15. června se předseda vlády Jan Fischer setkal s Gordonem Brownem v Londýně.

Příprava červnové Rady a úspěšné dokončení českého předsednictví je jednou z hlavních priorit premiéra Jana Fischera od nástupu do funkce:

„Ujišťuji vás, že mojí hlavní starostí je řádně a bez otřesů dokončit české předsednictví a hladce navázat na efektivní a úspěšné vedení premiéra Mirka Topolánka“, uvedl při svém projevu na Konferenci výborů pro evropské záležitosti parlamentů EU.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Premiér: Vláda jednomyslně schválila mandát pro Evropskou radu

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie