Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 2. 2011 20:47

Česko a Francie posílí spolupráci, Nečas podepsal v Paříži Akční plán

Předsedové vlád Česka a Francie Petr Nečas a Francois Fillon podepsali plán spolupráce obou zemí do roku 2013.

Dokument počítá se spoluprací v celé řadě oblastí, od zahraničně-bezpečnostní politiky, přes energetickou politiku až po spolupráci obou zemí například v oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání,“ řekl krátce po podpisu smlouvy český premiér.

V rámci konkurenceschopnosti celé Evropy je podle něj třeba rozvíjet právě tyto vzájemné vztahy. Ty podle Nečase zaznamenaly v poslední době výrazný impuls.

Pokud existovaly v minulosti nějaké mráčky jsou dnes pryč. Je evidentní snaha dívat se do budoucnosti a na minulé lapálie nevzpomínat,“ řekl předseda vlády.

Petr Nečas a Francois Fillon podepsali plán spolupráce obou zemí

Budoucnost Evropy

Petr Nečas a Francois Fillon se zabývali také aktuálními problémy Evropské unie. Například změnou Lisabonské smlouvy, protikrizovým mechanismem nebo navrhovaným „paktem konkurenceschopnosti.“

O celé řadě věcí jsme připraveni diskutovat, ale pokus harmonizovat přímé daně, na to se tváříme, jako když spolkneme citron,“ řekl v nadsázce český premiér.

Připomněl také, že Česko chystá významnou brzdu proti nadměrnému utrácení státních prostředků a sice finanční ústavu. Ta by měla být předložena vládě před koncem letošního roku.

Petr Nečas a Francois Fillon podepsali plán spolupráce obou zemí

Energetická spolupráce

Delegaci předsedy vlády doprovází v Paříži také řada předních českých průmyslníků. Mají především rozvíjet obchodní vztahy. Například o budoucnosti spolupráce v jaderné oblasti mluvil český premiér i se svým francouzským protějškem.

Česko a Francie patří mezi země s pozitivním vztahem k jaderné energetice, vidí v ní velmi pozitivní zdroj energetické bezpečnosti a soběstačnosti, nejenom našich zemí,“ řekl Petr Nečas.

V debatě s premiérem Fillonem zmínil také dostavbu Temelína. „Pana premiéra Fillona jsem seznámil s harmonogramem dostavby, tedy: v roce 2011 dokončení zadávací dokumentace, 2012 podání přihlášek a projektů a 2013 rozhodnutí.

Petr Nečas ale neřekl, jestli považuje francouzského dodavatele za favorita budoucí soutěže o dostavbu největší české jaderné elektrárny. V příštích měsících musí podle něj o kontrakt usilovat i další zájemci až následně proběhne posouzení jejich nabídek.

V pátek ráno čeká premiéra Nečase pracovní snídaně s francouzským ministrem průmyslu, následně diskuse o reformách v sídle OECD a v podvečer jednání s francouzským prezidentem Sarkozym.

Přílet předsedy vlády Petra Nečase do Paříže

Jan Osúch, mluvčí vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie