Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 12. 2008 19:11

Česko-britská jednání v Downing Street 10 nejen na téma českého předsednictví

Premiér Mirek Topolánek se setkal s předsedou vlády Spojeného království Velké Británie a Severního Irska na společném jednání v sídle britského premiéra, seznamte se s přehledem projednávaných témat.

Oficiální logo českého předsednictví.Dne 9. prosince se v Praze uskutečnila poslední ze série předpředsednických návštěv šéfů vlád v České republice, když premiér Mirek Topolánek ve Strakově akademii uvítal předsedu vlády Dánského království  A. F. Rasmussena. A dnes, 19. prosince, vykonal český předseda vlády poslední návštěvu v rámci z tzv. předpředsednických cest, během které se  v Londýně sešel ke společnému jednání s britským ministerským předsedou Gordonem Brownem.

Samozřejmým tématem společných hovorů byly priority českého předsednictví ("3E" - Economy, Energy, External Relations - hospodářství, energetika a Evropa ve světě). Oba premiéři se dále věnovali otázkám spojeným s dopadem krize na světových finančních trzích. V této souvislosti premiér uvedl, že vláda České republiky počítá s intervencí, pokud růst HDP spadne příští rok pod dvě procenta. Kabinet v takovém případě podle premiéra přistoupí k fiskálním stimulům  se stejnou razancí, jako je používá vláda Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v současné době. 

 Oba premiéři se také věnovali oblasti energetické bezpečnosti a rovněž situaci v Pákistánu a v Afghánistánu.  „Oba jsme byli kontaktováni pákistánským premiérem,“ informoval premiér Mirek Topolánek. Podle jeho slov má nestabilní situace v Pákistánu vliv na české vojáky v Afghánistánu. "Obě země mají své vojáky v Afghánistánu, obě země vnímají problém Pákistánu jako klíčový pro tyto otázky.

vlajka Spojeného království Velké Británie a Severního Irska - výřez, ilustrační fotoPremiér současně potvrdil, že Česká republika a Spojené království Velké Británie a Severního Irska nemají rozdílné pohledy na zahraničně politické otázky. "Obě země jsou velmi silným zastáncem posilování transatlantických vztahů. Obě země chtějí další rozšiřování směrem na Balkán a obě země  pro to míní hodně udělat," zdůraznil premiér s tím, že oba státy na rozdíl od jiných podporují vstup Turecka do Evropské unie.

"Já jsem rád, že Gordon Brown přijal pozvání na summit, který je další prioritou českého předsednictví - a to je východní partnerství," uvedl Mirek Topolánek.

Premiér se rovněž krátce vyjádřil k diskutované absenci vlajky Evropské unie na Pražském hradě. Diskuse o počtu vlajek je podle premiérových slov přeceňována. "Projížděl jsem Londýnem a nikde jsem žádnou evropskou vlajku neviděl. Když jsem by nedávno v Paříži, tak na tom paláci, ve kterém jsme jednali, byla obrovská třímetrová francouzská vlajka a asi o šest poschodí se krčila jedna malá evropská. Na tento typ diskuse vůbec nepřistupuji.“  Ve stejném duchu se již dříve vyjádřil místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra když zdůraznil, že úspěch českého předsednictví by neměl být měřen počtem vyvěšených vlajek Unie.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie