Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 9. 2011 16:36

Česko nakročilo mezi 20 nejvíce konkurenceschopných

Vláda na své úterní schůzi přijala Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky připravenou Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Cílem Strategie je posunout Česko do deseti let mezi dvacet nejvíce konkurenceschopných zemí světa.

Realizace všech více než čtyř desítek projektů sdružených ve Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti přinese skutečnou modernizaci českého státu, díky níž máme šanci vrátit se na vrchol," zdůrazňuje předseda vláda Petr Nečas. "Pro realizaci strategie bude důležité zapojení všech ministrů a já očekávám, že si uvědomí její klíčový význam pro budoucnost České republiky."Ministr školství Josef Dobeš, ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a předseda vlády Petr Nečas, TK po jednání vlády 27. září 2011

"Strategie navrhuje, aby na uskutečňování všech jednotlivých opatření podle dojednaného harmonogramu dohlédla rada vlády, v jejímž čele stojí přímo předseda vlády," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Evropa přišla kvůli recesi o čtyři roky ekonomického růstu. Krize tak potvrzuje, že kroky ke zlepšení naší konkurenceschopnosti je potřeba podniknout opravdu rychle."

"Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ukazuje, že řešení, jak podpořit naše postavení ve světové ekonomice, existují a jsou dosažitelná. Úspěch zemí, které obdobné strategie v minulosti uskutečnily, nás přesvědčuje o tom, že by se to mohlo podařit i v České republice," dodává Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU a mezinárodní konkurenceschopnost.

Spolu se Strategií mezinárodní konkurenceschopnosti dnes vláda odsouhlasila také Národní inovační strategii, která podrobněji rozvádí jeden z klíčových pilířů mezinárodní konkurenceschopnosti, a to podporu vytváření přívětivého inovačního prostředí.

Strategie čítá celkem 43 projektů s více než 200 opatřeními, které vycházejí z doporučení mezinárodních institucí jako je Světové ekonomické fórum, i Národní ekonomické rady vlády. Její záměry už dříve projednala a odsouhlasila tripartita.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie