Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 11. 2011 14:13

Česko rozšíří svoji pomoc v Libyi

Pěti Libyjcům zraněným ve válečném konfliktu bude poskytnuta léčba v Česku. Pomoc schválila ve středu vláda Petra Nečase.

Humanitární evakuace zraněných pacientů proběhne ještě do konce letošního roku. „Bude prováděna léčba dospělých zraněných osob z proběhlého válečného konfliktu v Libyi,“ uvedl premiér Petr Nečas.Premiér Petr Nečas a ministr vnitra Jan kubice

Pomoc bude poskytnuta v rámci Programu MEDEVAC, který dosud sloužil k léčbě vážně nemocných dětí z válkou či jinými krizemi postižených oblastí, kterým nebylo možné zajistit léčbu v místních podmínkách. „Je skvělé, že jsme byli schopni rychle reagovat a zapojit do projektu MEDEVAC i dospělé pacienty z Libye,“ řekl ministr vnitra Jan Kubice

V prvním kroku to bude pět osob s tím, že bude zajištěn jejich letecký transport do České republiky včetně léčby ve špičkových českých zařízeních,“ řekl předseda vlády po jednání kabinetu.

Pomoc Libyjcům bude pokračovat i příští rok

Česká republika tímto mimořádným krokem navazuje na svoji humanitární pomoc z letošního léta, kdy byli v rámci programu již léčeni tři dětští pacienti z Libye. „Léčba těchto pacientů bude samozřejmě pokračovat i v roce 2012. Je to náš příspěvek, aby se z humanitárního hlediska řešila situace v Libyi,“ doplnil premiér Nečas.

Projekt financuje ministerstvo vnitra ze svého rozpočtu. Ze svých prostředků na zahraniční rozvojovou spolupráci uvolní ministerstvu zdravotnictví částku ve výši 4 milionů korun. „Ministerstvo vnitra převede příslušným rozpočtovým opatřením finanční prostředky z prostředků zahraniční rozvojové spolupráce ministerstvu zdravotnictví, ze které bude placena tato léčba,“ vysvětlil premiér.

Převoz z Tripolisu by se měl uskutečnit v prosinci

Celkem pět dospělých pacientů bude vybráno ve spolupráci českého zastupitelského úřadu v Libyi, zúčastněných nemocnic v Tripolisu a českého lékaře vyslaného do Libye Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze. K jejich převozu do VFN by mělo dojít již v první polovině prosince.

Program MEDEVAC spravuje ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvy zahraničních věcí, zdravotnictví a obrany. Program funguje od roku 1993, kdy vznikl jako reakce na válečný konflikt v Bosně a Hercegovině následovaný válečným konfliktem v Kosovu. Rozšíření pomoci do severní Afriky schválila vláda na návrh ministerstva vnitra v červnu letošního roku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie