Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 4. 2012 13:13

Česko rozšiřuje ekonomickou spolupráci s Makedonií

Vystavět tramvajovou dopravu ve Skopje, budovat železniční koridory nebo zkoumat nerostné bohatství by mohly české firmy v Makedonii.

Naše vzájemné ekonomické vztahy mají navzdory krizi vzestupnou tendenci. Máme zájem na posílení spolupráce v oblasti obchodu a investic, protože region západního Balkánu považujeme za tradiční prostor pro české podniky,“ řekl český premiér Petr Nečas po jednání s makedonským předsedou vlády Nikolou Gruevskim.

Předseda vlády Petr Nečas navštívil Makedonskou republiku, 17. dubna 2012 V současnosti se zvětšuje ekonomická spolupráce. Například mezi lety 2010 a 2011 se objem našeho obchodu zdvojnásobil. Obě země se musí snažit hledat možnosti dalšího rozšiřování spolupráce,“ dodal makedonský premiér.

Podle premiéra Petra Nečase mají české firmy zájem zúčastnit se například tendru na zavedení tramvajové dopravy ve Skopje, kde má vzniknout linka o délce 12 kilometrů. Součástí projektu za 155 milionů eur má být i objednání 22 tramvají.

Prostor pro spolupráci vidí český premiér také ve výstavbě železničních koridorů mezi Bulharskem, Makedonií a Albánií. Kromě toho by se české firmy mohly zapojit i do budování zavlažovacího systému na dolním toku řeky Vardar, výstavby vodních elektráren, ochrany vodních zdrojů nebo průzkumu nerostného bohatství.

ČR rozšířila spolupráci s Makedonií ve zdravotnictví a dopravě

Při oficiální návštěvě uzavřela Česká a Makedonská republika dohodu o spolupráci v oblasti zdravotnictví a lékařské vědy. Obě země si tak budou vyměňovat zkušenosti a informace například ve vědecko-výzkumné činnosti nebo lékové politice.

Ministři dopravy zároveň podepsali smlouvu o mezinárodní silniční dopravě, která upravuje vztahy týkající se osobní a nákladní přepravy mezi Českem a Makedonií. Ve smlouvě jsou upraveny povinnosti dopravců a sankce v případě jejich porušení.

Premiér: Podporujeme vstup Makedonské republiky do EU a NATO

Podle českého premiéra Česká republika dlouhodobě podporuje euroatlantickou integraci Makedonie. „Rozšíření Evropské unie o země západního Balkánu je naší zahraničně-politickou a ekonomickou prioritou. Jsme připraveni maximálně podporovat tento proces, který vnímáme jako nejlepší cestu ke stabilitě a prosperitě celého regionu,“ řekl Petr Nečas.

S premiérem přicestovali do Makedonie také ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a ministr dopravy Pavel Dobeš. V delegaci je dále zastoupeno patnáct zástupců českých firem, které mají zájem o rozšíření ekonomické spolupráce v západním Balkánu.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie